Luchtvaartconcern Air France-KLM heeft ruim 1 miljard euro opgehaald met een eerder aangekondigde aandelenverkoop, schrijft het concern maandag. Met het extra geld kan het Frans-Nederlandse luchtvaartbedrijf zich beter wapenen tegen de coronacrisis, die de sector hard heeft getroffen.

Het bedrijf heeft ruim 200 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven, voor een prijs van 4,84 euro per aandeel. De Franse staat deed mee aan de aandelenuitgifte en heeft het belang daarmee zien toenemen. Naast de Fransen, heeft ook de grote aandeelhouder China Eastern Airlines zich verder ingekocht in het luchtvaartconcern.

De Nederlandse Staat ontbreekt in het lijst en deed niet mee met de aandelenverkoop. Hierdoor wordt het Nederlandse aandeel in Air France-KLM kleiner, omdat het aantal aandelen in handen van de Nederlandse Staat gelijk blijft, terwijl het aantal aandelen in omloop groeit.

Volgens topman Ben Smith van Air France-KLM toont de kapitaalvergroting aan dat de belangrijkste aandeelhouders vertrouwen hebben in de toekomst van het concern. Hij zegt ook dat het management en de werknemers "zeer gemotiveerd zijn om het concurrentievermogen van het bedrijf te verbeteren en het herstel aan te pakken". Verder heeft de luchtvaartcombinatie grote ambities om te veranderen op het gebied van duurzaamheid.