Netherlands

Biden geeft economie boost

President Biden probeert de Amerikaanse economie weer nieuw leven in te blazen. Hij tekent vandaag twee executive orders die allebei in het teken staan van hulp aan het armste deel van de bevolking.

Biden wil bijvoorbeeld meer geld geven aan zzp'ers en aan mensen met een 'mixed status', die niet volledig legaal in de VS zijn, vertelt Amerika-deskundige Koen Petersen. De president wil bijna 2000 miljard dollar in de economie steken. De helft daarvan is bestemd voor individuen, een kwart gaat naar investeringen in de zorg en een kwart is bedoeld voor lokale overheden. Die laatste mogen namelijk geen schulden maken en geen begrotingstekort hebben.

Coronamaatregelen

Of de plannen gaan werken moet je niet geïsoleerd bekijken, zegt Petersen. Biden heeft daarnaast namelijk een enorm pakket aan coronamaatregelen gepresenteerd om de maatschappij weer normaal te laten draaien, zodat er geld kan worden verdiend om alle plannen terug te betalen en de economie te laten groeien.

Luister terug | Amerika Podcast | #60 Biden 46

BNR's huiseconoom Han de Jong vindt het - ook uit politiek oogpunt - een logische zet van Biden om het geld vooral aan de onderkant van de samenleving uit te keren. Het bedrag dat Biden heeft gereserveerd is groot: bijna 10 procent van het Amerikaanse bbp. Als je zo veel geld in de economie steekt, moet dat wel effect hebben, zegt De Jong. Hij vraagt zich wel af of deze aanpak de meest effectieve is.

Financiering

Door het enorme steunpakket loopt de Amerikaanse staatsschuld natuurlijk verder op. Maar financiering is op dit moment geen probleem, zegt de Jong. 'Er is meer dan genoeg kapitaal in de wereld en dat wil allemaal veilig belegd zijn. En Amerikaanse staatsleningen worden beschouwd als een van de veiligste beleggingen die je kunt doen.' En anders is er altijd nog de centrale bank die geld kan bijdrukken.

Luister ook | Joe & Donald Show: roep om eenheid

AFP

Football news:

Font uitgesloten het kopen van Holand of Mbappe in de zomer: om het tegenovergestelde te zeggen is om te liegen tegen Barca fans
Sporting verlengde het contract met coach Amorim tot 2024. De club leidt Portugal met een marge van 12 punten
Moreno scoorde Villarreal ' s laatste 5 doelpunten in La Liga. Beste resultaat op de club sinds Bakambu in 2017
Schalke heeft nog geen 10 wedstrijden gewonnen en staat als laatste in de Bundesliga. Ze hebben 10 punten in 24 wedstrijden
Monchi verontschuldigde zich bij Koeman omdat hij hem een zeurpiet noemde. Hij verontschuldigde zich ook bij Messi
Een speler uit de 3e divisie van Guatemala werd gediskwalificeerd voor 5 jaar voor het raken van een scheidsrechter in het gezicht
Benzema kan met Atletico spelen. Hij keerde terug naar de algemene groep van Real Madrid