Netherlands

CDA'ers balen van afhaken Wopke Hoekstra: 'Hij kiest voor eigenbelang'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Binnen het CDA klinkt gemor over Wopke Hoekstra. Partijprominenten vinden dat hij zich veel te laat heeft teruggetrokken uit de strijd om het partijleiderschap van de partij. "Als hij met de kerst al wist dat hij het niet wilde, had hij dit wel eerder kunnen melden."

Wopke Hoekstra stond sinds het vertrek van zijn voorganger Sybrand Buma te boek als de gedoodverfde nieuwe lijsttrekker en partijleider. Buma vertrok in de zomer van 2019 naar Leeuwarden om daar burgemeester te worden.

Vriend en vijand zag in de 44-jarige Hoekstra de man die bij de verkiezingen VVD-leider Mark Rutte zou kunnen verslaan.

'Kiest voor zijn eigenbelang'

Hoekstra zelf heeft tot vorige week steeds gezegd dat hij nog geen besluit over het lijsttrekkerschap had genomen. Tot afgelopen dinsdagmorgen. Toen maakte hij bekend dat hij zichzelf meer zag als 'bestuurder dan als partijleider' en daarom geen lijsttrekker wil worden.

Die boodschap viel veel CDA'ers rauw op het dak en dat wordt hem dan ook niet in dank afgenomen. "Hij kiest gewoon voor zijn eigenbelang", zegt een invloedrijke CDA'er tegen RTL Nieuws. "Dat stelt teleur", zegt een ander. 

Minister Hugo de Jonge. Minister Hugo de Jonge.

Twijfels over De Jonge 

Tegelijk maken CDA-baronnen zich zorgen over een lijsttrekkerschap van de 42-jarige Hugo de Jonge. Zij zijn bang dat de minister van Volksgezondheid ernstige politieke schade zal oplopen als voor de verkiezingen de eerste evaluaties van de aanpak van de coronacrisis naar buiten komen.

"Daarom zou het partijbestuur een onverwachte kandidaat op het schild moeten hijsen", zegt een voormalig CDA-minister. Dat idee krijgt steun van andere partijcoryfeeën.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Hugo de Jonge wil lijsttrekker worden: 'Ik wil met het CDA een leidende rol spelen'

Football news:

Ik denk dat het een straf was tegen Aston Villa
Philadelphia speelde in T-shirts met de namen van zwarte mensen die stierven door de politie
Kompany probeert alles bij Anderlecht: hij coachte zonder licentie (verschrikkelijk), speelde 15 wedstrijden en investeerde 3 miljoen euro in de club
Aston Villa coach op Manchester United penalty: een schandelijke beslissing
Paul Pogba: het winnen van de Europa League en de FA Cup zijn twee van Manchester United ' s doelpunten voor dit seizoen
Manchester United ' s eerste Premier League wint 4 opeenvolgende wedstrijden met een verschil van ten minste 3 goals
Brunu scoorde 7 (4+3) punten in zijn laatste 3 wedstrijden voor Manchester United