logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Netherlands

Ecuadoraanse demonstranten in gesprek met president Moreno

Het is de eerste keer dat de inheemse groeperingen en president Moreno direct met elkaar in gesprek gaan sinds de onlusten uitbraken.

De Federatie voor Inheemsen in Ecuador (CONAIE) gaat in gesprek met president Lenín Moreno om tot een oplossing te komen voor het conflict dat al ruim een week in het Zuid-Amerikaanse land speelt. Dat heeft CONAIE zaterdag bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat de twee partijen direct met elkaar in gesprek gaan sinds de onlusten uitbraken.

CONAIE is de organisatie achter de protesten die Ecuador sinds 3 oktober in de band houden. De demonstranten spreken zich uit tegen een forse verhoging van de brandstofprijzen die president Lenín Moreno per decreet heeft doorgevoerd.

Tot dusver weigerde Moreno in te gaan op de wensen van de demonstranten, maar zaterdag stelde de burgemeester van Quito Jorge Yunda dat Moreno’s regering de wetswijziging momenteel opnieuw „analyseert”. Mogelijk leidt dit in combinatie met gesprekken met CONAIE tot een doorbraak. Protesten van CONAIE zijn in het verleden zeer effectief gebleken, tot drie keer toe lukte het de inheemse groepen om via straatprotesten de president te verjagen.

Bekijk ook deze beeldserie over de protesten: Brandende banden en blokkades; Ecuador protesteert tegen bezuinigingen

Overheidsgebouw geplunderd

De demonstraties namen de afgelopen dagen meerdere malen een grimmige wending. Er vielen zeker vijf doden en er zijn honderden demonstranten gearresteerd. Ook zaterdag liep het uit de hand in de hoofdstad Quito toen een groep gemaskerde demonstranten molotovcocktails naar binnen wierpen bij een overheidsgebouw. Het gaat volgens persbureau AFP om het pand waar de Inspectiedienst van Financiën gevestigd is.

De demonstranten zouden vervolgens naar binnen zijn gestormd en het pand hebben geplunderd. Op foto’s is te zien dat een deel van het gebouw in brand stond. De veiligheidsdiensten hebben het gebied rond het pand afgezet zodat het personeel geëvacueerd kon worden en het vuur kon worden gedoofd. Het is onduidelijk of er gewonden zijn gevallen.

Themes
ICO