Netherlands

Een grote ramp, klein in beeld

Zap Het vierdelige Code Rood (KRO-NCRV) toont ons een zinderende ondergang in vier seizoenen.

Ergens tussen de beschouwingen over fundamentalistische gifmengers en de diepe scheuren in de Franse samenleving, landde ik in de apocalyps op NPO3. Niet die van de haatmoorden, ook niet die van de zuchtende ziekenhuiszorg, maar die van alle dagen: de klimaatramp. Waar ik dan weer niet op had gerekend, was dat ik binnen drie minuten kijken vijf keer in de lach zou schieten.

Want het vierdelige Code Rood (KRO-NCRV) toont ons een zinderende ondergang in vier seizoenen. De aflevering van donderdag was gewijd aan de herfst en wie herfst zegt, zegt schimmel. „Die tref je aan”, zei de voiceover terwijl de bijpassende beelden voorbijschoten, „in je badkamer, op je grote teen, onder Sinterklaas of in het bos”. In dat bos werden we rondgeleid door twee groenbelaarsde schimmelspecialisten, die zich liefdevol over tientallen paddestoelen bogen. Zorgen waren er ook: door de droge zomers schuift het paddenstoelenseizoen steeds verder op. Niemand weet hoe de onzichtbare schimmels zich onder de grond gedragen, somberde een van de mycologen. Hij woelde een stukje mos om. Snel legde hij het weer terug. „We moeten het hier in de oorspronkelijke staat achterlaten.”

Heerlijke mannen, maar Code Rood raasde door naar de spinnenzoeker. Deze Jinze Noordijk nam de kijker in de regen mee de hei op om te laten zien hoe onze autochtone kruisspin wordt overvleugeld door allochtonen als de wespspin. Maar waar was de wespspin? „Ze houdt zich angstvallig verborgen”, constateerde Noordijk sip. Omdat ook de inspectie van een boom op aanwezigheid van de schorsspin vruchteloos bleek, zette Noordijk koers naar een schuurtje. Daar kwam hij gelukkig niet met lege handen naar buiten. „Een dode spin”, kraaide de voiceover victorie. Code Rood weigert een rampzalige boodschap somber te brengen: of het nu de klimaatcrisis is of een mislukte spinnenjacht. Het in de schuur gesneefde exemplaar was trouwens een valse wolfsspin.

De óók aanwezige, alarmerende informatie over poolkappen en ‘tipping points’ brengt Code Rood met opgeruimde kunstmatigheid. Als een taxichauffeur achter haar stuur vertelt hoe ze in Limburg jaren geleden een wild zwijn aanreed, floept het beeld op zwartwit en verschijnt er, très Opsporing verzocht, ‘reconstructie’ op het scherm. Een ivoniehiaanse stem verklaart dat iedereen in de omgeving zich de botsing van de taxi met het zwijn „als de dag van gisteren” herinnert.

De zwijnenplaag in Valkenburg („ik rijd rallywedstrijden, ik ontwijk alles”, zegt een man trots) is óók een gevolg van de klimaatverandering. In zachte winters vriezen te weinig biggetjes dood. Bovendien geven eiken steeds meer eikels, waardoor de zwijnen zich overeten. De tannines in de noten bezorgen hun maagkrampen (pakje Rennies in beeld), vandaar dat ze op zoek gaan naar maagzuur remmende larven en maden in de grond. En woelen kunnen de zwijnen: het Limburgse grasland ziet eruit alsof een horde ploegscharen ’s nachts tot leven is gekomen, uit een schuur is ontsnapt en een duivelsdans heeft uitgevoerd.

Wat er te doen is tegen de oprukkende zwijnen? Een buurtbewoner is bij de kapper een zakje mensenhaar gaan halen. Hij strooit plukjes aan de rand van de tuin in de hoop dat de angstaanjagende geur de dieren rechtsomkeert zal doen maken.

Het eigenlijke onderwerp van dit programma is denk ik de mens, een diersoort die in zijn verwatenheid enige eeuwen meende het universum te bestieren, maar die nu zijn plaats weer begint te kennen. Geursporen uitzetten om je de concurrerende zoogdieren van het lijf te houden: Code Rood brengt een grote ramp mooi klein in beeld.

Football news:

Emir Kusturica: Ronaldo is een ideaal, hij verdiende veel geld, maar waar is zijn persoonlijkheid? Wat kan hij je vertellen? Niets de regisseur van de film Maradona Emir Kusturica gaf toe dat hij niet van plan is meer films over voetbalspelers te maken. Wat voor soort speler ga je ons ooit vertellen? Geen. Wat kan ik je vertellen over Cristiano Ronaldo? Hij is perfect, hij heeft veel geld verdiend, maar waar is zijn persoonlijkheid? Wat kan hij u vertellen? Niets zei Kusturica. In 2008 werd de première gehouden van de documentaire over Kusturica en Diego Maradona. De film bestaat uit zeven delen, die elk de naam dragen van een van de dodelijke zonden. In het bijzonder gaat het over de strijd van Maradona tegen drugsverslaving, zijn familie, vriendschap met Hugo Chavez en Fidel Castro en het doel tegen Engeland op het WK 1986, dat de Hand van Godwerd genoemd
Maradona is de beste dribbler met een fenomenaal aantal doelen en assists. Maar is het waar dat hij alleen Serie A won? Andrew Lesenok-over hoe Diego de geschiedenis van Napoli heeft veranderd
Italiaans kampioenschap. Juventus speelt Benevento, Atalanta Miranchuk tegen Verona, Inter naar Sassuolo
Ex-Manchester United verdediger Valencia verhuisde naar Mexico ' s Queretaro
Gerard Pique: Ik heb er altijd van gedroomd om President van Barca te worden, maar ik weet niet of het zal gebeuren. Neemt u deel aan de presidentsverkiezingen? Zeker niet bij de volgende verkiezingen. Ik ben nog steeds een speler dus ik kan niet deelnemen, maar je weet nooit wat er in de toekomst kan gebeuren. Jullie weten allemaal dat ik een grote fan ben van Barcelona. Ik wil de club waar ik zoveel van hou op alle mogelijke manieren helpen, wat betekent dat ik me goed moet voorbereiden op de rol van President als Ik vind dat ik in de toekomst kan bijdragen. Zo niet, dan zal ik dit standpunt niet inroepen. Ik zal in de toekomst een beslissing nemen, Ik heb er altijd van gedroomd, maar ik weet niet of het zal gebeuren gaf Pique toe
Verheug je en geniet van het leven in deze middelmatige tijd. Denk aan de grote zinnen Maslachenko-join
De ex-Manchester City verdediger Lescott heeft zijn carrière hervat bij de racing Murcia van de Spaanse 4e divisie