Netherlands

Eerdmans, Nanninga en andere prominenten zeggen FVD-lidmaatschap op

Crisis FVD Annabel Nanninga, Joost Eerdmans, Nicki Pouw-Verweij en Eva Vlaardingerbroek hebben hun lidmaatschap bij de partij opgezegd. Die laatste drie zien ook af van hun plaats op de kandidatenlijst.

De prominente FVD-leden Annabel Nanninga, Nicki Pouw-Verweij, Joost Eerdmans en Eva Vlaardingerbroek hebben hun partijlidmaatschap opgezegd. De laatste drie zien bovendien af van hun plaats op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Zij stonden op plek drie, vier en vijf. Dat laten zij donderdagavond weten op Twitter.

De vier willen geen lid zijn van een partij „die extremistische opvattingen duldt”. „We zijn bijzonder teleurgesteld in het gedrag van onze partijleider die geen schoon schip wilde maken”. Ze wensen „alle aardige, goede en enthousiaste FVD’ers veel wijsheid bij hun eigen overwegingen”.

Top vijf teruggetreden

Ook vinden zij dat het partijbestuur de handdoek in de ring heeft gegooid in de machtsstrijd met oprichter Thierry Baudet. Het bestuur maakte donderdagmiddag bekend een Algemene Ledenvergadering te willen houden over het royement van Baudet en de verkiezing van een volledig nieuw partijbestuur.

Nanninga, die niet op de kandidatenlijst stond, zet haar werk als senator en raadslid in Amsterdam voort. Pouw-Verweij blijft senator. Ook de FVD-fractie van Amsterdam en vier van de vijf leden uit Overijssel maakten donderdagavond bekend uit de partij te stappen.

Van de FVD-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen is de gehele top vijf inmiddels teruggetreden. Theo Hiddema, nummer twee, maakte deze week bekend te stoppen als Kamerlid en niet op de lijst te willen. Baudet kondigde dinsdag aan geen lijsttrekker meer te zijn, waarna hij een dag later besloot dat wel weer te willen worden. Freek Jansen, nummer zeven, en Hans Smolders, nummer tien, hebben ook hun plek op de lijst opgegeven. Vooralsnog was alleen de top tien van de lijst bekendgemaakt.

Lees ook: Bestuur FVD: ledenvergadering over lidmaatschap Baudet en nieuw bestuur

Antisemitisme

De partij verkeert sinds een aantal dagen in crisis. Aanleiding daarvoor waren antisemitische en racistische opmerkingen door leden van de jongerenafdeling JFVD. Baudet wilde de tak niet gelijk saneren, maar een intern onderzoek afwachten. Het Amsterdamse raadslid Nanninga sprak zich daar fel tegen uit en kreeg steun van meerdere partijprominenten. „Onacceptabel dat mensen met dit soort denkbeelden in onze partij zitten en dat daar niet meteen keihard tegen wordt opgetreden”, schreef ze zondag op sociale media.

Maandag maakte Baudet bekend terug te treden als lijsttrekker en voorzitter van FVD, maar wel achter de schermen van invloed te blijven. Daarop kwam kritiek uit de partij en barstte een machtsstrijd los. Nanninga eiste dat Baudet op zou stappen uit de partij. Woensdag maakte Baudet bekend opnieuw lijsttrekker te willen worden. Diezelfde avond lekte een brief van Pouw-Verweij aan het partijbestuur uit, waarvan de inhoud een dag later werd bevestigd door Eerdmans en Vlaardingerbroek.

Pouw-Verweij schrijft over een partijdiner dat vorige week vrijdag plaatsvond. Ze stelt dat Baudet „complottheorieën” aanhangt en „geradicaliseerd” is. Hij zou onder meer hebben gezegd „dat corona de wereld in gebracht was door George Soros en anderen”, een terugkerend element binnen antisemitische theorieën.

Ook zou een discussie op gang zijn gekomen over het antisemitisme binnen de JFVD. Baudet zou gedurende de discussie aan Pouw-Verweij hebben gevraagd: „Waar komt jouw kruistocht tegen het antisemitisme vandaan?”. Pouw-Verweij schrijft: „Ik gaf aan dat iedereen toch tegen antisemitisme was, en hij zei: ‘bijna iedereen die ik ken is antisemiet’.”

Lees ook: Meerdere FVD-prominenten zeggen dat Baudet antisemitische uitspraken deed

Football news:

Valencia kan in de zomer Bordeaux de Preville tekenen voor gratis Bordeaux striker Nicolas de Preville kan zijn carrière in de Spaanse competitie aan het einde van het seizoen voortzetten. De 30-jarige Fransman is geïnteresseerd in de rapporten van Valencia, Betis en Valladolid, Superdeporte. Het contract van de Treville met de Franse club loopt af op 30 juni 2021, maar de aanvaller weigert het te verlengen. Hij is ook niet van plan om Bordeaux in Januari te verlaten. Volgens de bron is het zijn doel om in de zomer als gratis agent naar La Liga te verhuizen. In 18 wedstrijden van de Ligue 1 seizoen maakte de Preville een assist. Meer statistieken over de ex-forward van Lillezijn hier te vinden
Ik heb nog nooit een probleem gehad met Pogba. Hij is eerlijk en eerlijk tegen me
Klopp op 0:1 met Burnley: als we zouden winnen, slecht spelen, zou iedereen zeggen: ze hebben weer een resultaat. Het zou ons niet geholpen hebben
Ramos is de meest productieve verdediger in de periode van 2011 tot 2020. De International Federation of Football History and Statistics (IFFHS) heeft een lijst opgesteld van de meest productieve verdedigers in de periode van 2011 tot 2020. Bij de berekening werd rekening gehouden met alle doelpunten op het hoogste niveau (in de kampioenschappen, bekers, Europese bekers en officiële wedstrijden van de nationale teams). De eerste plaats werd ingenomen door Real Madrid kapitein Sergio Ramos, die 89 goals scoorde (71 voor de club en 18 voor het Spaanse nationale team). De verdediger van Gibraltar Joseph Cipollino (78 goals) staat op de tweede plaats, terwijl de Costa Ricaanse Keylor Soto (73 goals) op de derde plaats staat. Er zij op gewezen dat Inter defender Aleksandar Kolarov (51) op de 10e Lijn in de rating staat, Bayern defender David Alaba en ex-Zenit speler Branislav Ivanovic, die nu speelt voor West Brom (48 goals elk), delen de 16de positie. De 20e plaats werd ingenomen door Virgil van Dijk uit Liverpool (46)
Chelsea heeft wat terrein verloren. Ons personage bleef hetzelfde, hij won wedstrijden voor ons. Chelsea manager Frank Lampard sprak over de psychologische toestand van het team na een aantal mislukte wedstrijden. Dit is Interessant, want als je goed speelt en wint, is je karakter heel duidelijk. Je wilt het openbaar maken. Als je niet goed speelt, vragen mensen zich af over je karakter. Vooral als je een relatief recente coach bent. Dus het is belangrijk dat ik degene ben die zegt, ' Hé jongens, wat we goed deden, het karakter dat we hadden, die ons wedstrijden won - er is niets veranderd. Maar we moeten terug naar een punt, want we zijn wat terrein kwijt zei Lampard
Ko view in het Frame: 2 medewerkers van de club werden ziek. Het medisch onderzoek van El Shaarawy stelde de spelers en coachingstaf van Roma uit voor de wedstrijd van Serie A van gisteren met Spezia (4:3) werden geïsoleerd in de bubble als gevolg van het coronavirus. Twee medewerkers van de Club van Rome zijn geslaagd voor positieve tests, ze zijn ook geïsoleerd, meldt voetbal Italia met betrekking tot Sky Sport Italia en Corriere dello Sport. Volgens het QED-protocol werden de spelers zaterdagmorgen opnieuw monsters en bloedtesten afgenomen. Het medisch onderzoek van de middenvelder Stefan El Shaarawy, die zijn contract met Shanghai Shenhua heeft beëindigd, is uitgesteld. Volgens bronnen is het mogelijk dat de 28-jarige Italiaan ook het coronavirus heeft opgelopen
Ik denk niet dat het het seizoen zal verpesten. Normaal voor de wereld van het voetbal