Netherlands

Eerste biertjes geproduceerd met ijzerbrandstof komen uit Brabant

De eerste biertjes die gebrouwen zijn met behulp van ijzerpoeder komen uit Noord-Brabant. De fabriek van brouwerij Bavaria in het Brabantse Lieshout draait als eerste fabriek ter wereld op dat spul. IJzerpoeder is een duurzaam alternatief voor de industrie en elektriciteitscentrales om hun installaties mee te verwarmen. Nu gebeurt dat nog met fossiele brandstoffen.

De ijzerbrandstofinstallatie verbrandt ijzerpoeder waarbij geen CO2 vrijkomt, aldus de onderzoekers. De energie die daarbij vrijkomt wordt omgezet in warmte. Het ijzerpoeder wordt gemaakt uit oud ijzer dat in een elektrische oven wordt gesmolten om er poeder van te maken. Daar komt nu nog een klein beetje CO2 bij vrij, aldus de onderzoekers.

De brandstof is ontwikkeld door onderzoekers en studententeam SOLID van de TU Eindhoven, de brouwerij en het consortium Metal Power. De provincie Noord-Brabant financiert het consortium.

Met de installatie kunnen momenteel 15 miljoen glazen bier worden gebrouwd. „We zijn enorm trots dat wij als eerste bedrijf deze nieuwe brandstof op industriële schaal testen en daarmee de energietransitie helpen te versnellen”, zegt Peer Swinkels, topman van het bierconcern achter Bavaria. De brouwerij wil met deze technologie minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen en zegt verder te investeren in de techniek.

Deze nieuwe brandstof kan volgens de onderzoekers ook worden hergebruikt. Het restproduct dat vrijkomt bij verbranding is roest. Dat kan weer worden opgevangen en omgezet in ijzerpoeder, om weer opnieuw te gebruiken. De eerste resultaten van deze ontwikkeling volgen begin volgend jaar.

Het poeder is volgens de onderzoekers veilig en gemakkelijk over langere afstanden te vervoeren. Dat is volgens de onderzoekers „een van de grootste uitdagingen in de energietransitie”. Voor 2030 wil het onderzoeksteam de eerste kolencentrales hebben omgebouwd naar duurzame ijzerbrandstofcentrales.

Football news:

Ronaldo wuifde me weg toen ik om zijn shirt vroeg. Misschien is het omdat hij niet scoorde voor ons.Ferencvaros verdediger Marcel Heister vertelde hoe Juventus striker Cristiano Ronaldo weigerde met hem van shirt te wisselen na de Champions League podiumwedstrijd. Ik dacht dat Ronaldo een beetje boos en overstuur was. Hij wuifde me weg toen ik hem vroeg over de T-shirt uitwisseling. Misschien omdat hij niet voor ons scoorde. Of misschien was hij boos omdat ik de bal van hem afnam toen hij in de cirkel ging. Er is zelfs een foto die ik op instagram geplaatst heb. De mooiste ervaring van mijn leven!Heister zei. Ronaldo reageerde waarschijnlijk zo op het verzoek van Heister vanwege het verbod op het uitwisselen van T-shirts, dat in feite te wijten is aan de coronavirus pandemie. Juventus won 4-1 tegen Ferencvaros, met Ronaldo als assist. De teams zullen elkaar vandaag weer ontmoeten, de wedstrijd begint om 23:00 moskou Tijd. Ronaldo zou in Korea spelen, maar kwam er niet uit? De fans hebben 50% van het ticket + compensatie gewonnen
Klopp op firmino: het Team is een orkest, en Bobby speelt er 12 instrumenten in. Hij is belangrijk voor ons.Liverpool manager Jurgen Klopp heeft veel gesproken over striker Roberto Firmino. Het was altijd belangrijk voor Bobby om te scoren. Dit is een perfecte footballspeler. Een voetbalteam is als een orkest. Om te spelen hebben we mensen nodig die verschillende instrumenten kennen. Sommigen van hen zijn luider, sommige Spelen rustiger, maar ze zijn allemaal belangrijk voor het ritme. Bobby is waanzinnig belangrijk, alsof hij 12 instrumenten in ons orkest speelt. Het is erg belangrijk voor ons ritme. Godzijdank kunnen we zonder hem spelen zonder verlies, maar het is geweldig om hem op het veld te hebben. Ik geef niets om Bobby, maar soms helpt het scoren van een doelpunt. Dit doel was erg belangrijk. Ik vond de reactie van de jongens het leukst. Natuurlijk vieren we altijd doelen, maar de reactie op dat doel was erg emotioneel, want de spelers lezen zeker de pers. Helaas zagen ze de kritiek. Dus we waren erg blij toen hij scoorde. Het was het juiste om te doen. Je weet hoe belangrijk hij voor ons is, dus ik hoef er niet eens over te praten, zei Klopp. Liverpool vierde Firmino ' s doel met het hele team. Roberto had een moeilijke start voor het seizoen-maar hij overwon verschrikkelijk ongeluk
Antonio Conte: ik denk niet dat Real Madrid kan huilen over hun verliezen. Het is grappig dat de media schrijven over hun problemen met het team
Lewandowski over de annulering van de Gouden Bal: zo belangrijk is het niet. Dergelijke Prijzen zijn iets extra -
Salah kan met Atalanta spelen. Hij werd ziek door het coronavirus
Geen nieuws. Ik heb geen idee wie voor Atalanta gaat spelen. Waarom zouden we ze informatie geven? Liverpool manager Jurgen Klopp spreekt voor de Champions League groep fase 4 wedstrijd tegen Atalanta. Over Tiago en andere spelers wier deelname aan de wedstrijd twijfelachtig is geen nieuws. We zullen zien. Ik wil er niet te veel over zeggen, want Ik heb geen idee wie Atalanta op het veld kan zetten. Waarom zouden we ze informatie geven?
Barcelona denkt erover om Garay te tekenen vanwege de blessure van Pique