Netherlands

Excuses kabinet voor oude Transgenderwet: ‘veel leed veroorzaakt’

Trans Tot juli 2014 moesten transgender personen transitie hebben ondergaan en gesteriliseerd zijn voordat ze hun geslachtsaanduiding mochten wijzigen in hun geboorteakte.

Het kabinet heeft maandag excuses aangeboden voor de zogenoemde Transgenderwet zoals die tot 2014 gold in Nederland. Volgens die wet mochten transgender personen de geslachtsaanduiding op hun geboorteakte pas laten aanpassen als zij lichamelijk in transitie waren geweest en onomkeerbaar gesteriliseerd waren. Volgens minister Ingrid van Engelshoven (D66) heeft deze wetgeving „enorme impact” gehad op transgender personen. In 2014 zijn de voorwaarden voor verandering van geslachtsaanduiding uit de wet geschrapt.

Naast „excuses en erkenning” kunnen sommige transgender personen ook een financiële compensatie krijgen. Mensen die tussen 1 juli 1985 en 1 juli 2014 een fysieke transitie hebben ondergaan en daarna hun geslachtsaanduiding hebben laten wijzigen op hun geboorteakte, kunnen 5.000 euro krijgen. Volgens een woordvoerder van minister Van Engelshoven gaat het om zo’n tweeduizend mensen.

De wet was voor veel transgender personen „een symbool van maatschappelijke afwijzing”, schrijft minister Van Engelshoven in een persbericht. Ook zijn er volgens haar „dromen verloren gegaan” omdat transgender mannen en vrouwen zich lieten steriliseren om aan de vereisten te kunnen voldoen. „Dit heeft groot leed met zich meegebracht.” Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) voegt toe dat de oude wet inbreuk maakte op de „lichamelijke integriteit” van mensen op een manier „die we ons vandaag de dag niet meer kunnen voorstellen”.

Met het besluit reageren de ministers op een verzoek van een groep transgender en intersekse personen die zich hadden verenigd in het zogenoemde Transgendercollectief. Deze groep stelde de staat eind 2019 aansprakelijk voor het leed dat de oude Transgenderwet heeft veroorzaakt. Het collectief verlangde „erkenning, excuses en financiële genoegdoening”, aldus de ministers. De vorderingen tot schadevergoeding waren verjaard, maar omdat het kabinet is er „stellig van overtuigd” is dat een tegemoetkoming op zijn plek is, komt er nu toch een compensatieregeling.

Football news:

Milan least Tomori van Chelsea met het recht om te kopen voor 28 miljoen euro. Medical check-up - vandaag
Borussia Gladbach tekende Kone voor 9 miljoen euro. = = Clubcarrière = = Borussia Monchengladbach maakte zijn debuut in het eerste elftal van Toulouse tegen Kouadio Kone. De 19-jarige Fransman zal het seizoen eindigen in de Ligue 2 club in bruikleen, en in de zomer zal zich aansluiten bij Borussia, waarmee hij een contract tekende tot 2025. Tegelijkertijd heeft de Bundesliga de mogelijkheid om de overeenkomst met één seizoen te verlengen. Volgens Transfermarkt kostte de overdracht van Kone Borussia Dortmund 9 miljoen euro. De cijfers van de middenvelder zijn hier te vinden
We willen dat Messi blijft tot het einde van zijn carrière, maar eerst zullen we denken aan de club. Zelfs de beste speler in de geschiedenis is niet belangrijker dan Barca. Freisha sprak over Leo
Wijnaldum op Liverpool: we hebben problemen met de implementatie en het is moeilijk uit te leggen hoe zwaar de wedstrijd is. We hadden een goed plan. We wilden veel bezit. Als gevolg daarvan hebben we genoeg kansen gecreëerd, waaronder honderd procent, maar helaas zijn we er niet in geslaagd om te scoren. We misten scherpte, en ze scoorden vanaf de strafplaats
Real Madrid speelt Getafe in La Liga op 9 februari. De wedstrijd van de eerste ronde werd uitgesteld vanwege de degradatie van Madrid uit de Spaanse Cup
Monaco kocht topscorer Brugge Diatt voor 16 miljoen euro
Crystal Palace heeft Mainz 1,5 jaar lang topscorer Mateta geleend met het recht om uit te kopen voor 15 miljoen euro.Crystal Palace heeft aangekondigd dat Mainz Jean-Philippe Mateta voor anderhalf jaar in bruikleen heeft gekregen met de mogelijkheid om uit te kopen. Volgens Sky Sports heeft het huurcontract van de 23-jarige Fransman de Londenaren 2,7 miljoen pond gekost (3 miljoen euro)