Netherlands

Extra vrije week rond Kerst kan even lucht bieden

Besmettingen Deskundigen adviseren de scholen een week extra te sluiten, het liefst al in december. Dat is beter voor de Kerstdagen.

Het was een moeilijk dilemma voor minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs, ChristenUnie). Afgelopen week hoorde hij eerst over diverse onderzoeken over de achterstanden in het onderwijs, met name veroorzaakt door de sluiting van de scholen tijdens de eerste lockdown: de kennis van leerlingen ligt achter ten opzichte van voorgaande jaren, met name onder kwetsbare kinderen. En daarna kreeg Slob de laatste RIVM-cijfers, waaruit bleek dat de besmettingen vooral oplopen onder scholieren op de middelbare school. „We weten: als we de scholen dichtdoen heeft dat gevolgen voor de achterstanden maar we moeten ook die besmettingen serieus nemen.”

Slob ziet de bui al hangen: de scholen dreigen weer te worden gesloten. De afgelopen maanden vond het kabinet het onderwijs te belangrijk om ook nog maar over een sluiting van de scholen na te denken. Maar afgelopen week is er iets veranderd: het OMT adviseerde het kabinet er serieus over na te denken om de kerstvakanties een week langer te laten duren – wat de facto een sluiting van de scholen is. En minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) wees dat niet direct af. Ja, het is alleen een optie „als het echt niet anders kan”. De Jonge wees op de herfstvakantie. „Dat heeft gewerkt.”

De afgelopen week kwamen er steeds sterkere aanwijzingen dat de herfstvakantie een belangrijke rol heeft gespeeld in het terugdringen van de coronabesmettingen tijdens de tweede golf. De herstvakantie viel min of meer samen met de invoering van de gedeeltelijke lockdown: het was eind oktober daardoor moeilijk te zeggen of het de vakantie of de lockdown was die effect had.

Nu de daling is gestokt, blijkt uit bron- en contactonderzoek van de GGD’s dat er meer besmettingen plaatsvinden op scholen en kinderdagverblijven. Ongeveer 8,5 procent van de getraceerde besmettingen was op een school of kinderdagverblijf. Een derde van die besmettingen ging het om een leraar, de helft was middelbare scholier. Dat zie je ook terug in de cijfers van het RIVM: de besmettingen in de leeftijdscategorie 13 tot en met 17 jaar neemt het hardst toe.

Dat sluit ook aan bij eerdere berekeningen van het RIVM, van eind oktober. Daaruit bleek dat het sluiten van middelbare en basisscholen de R met ongeveer 0,1 naar beneden kan duwen; er zijn weinig maatregelen die het kabinet nog heeft die een soortgelijk effect hebben. Het sluiten van de scholen heeft met name een effect op besmettingen onder (oudere) tieners en onder ouders van basisschoolscholieren: zij gaan minder snel naar werk en blijven thuis om op de kinderen te passen.

In het laatste advies raadt het OMT daarom aan om toch weer eens naar het sluiten van de scholen te kijken. Vaak wordt gesproken over het verlengen van de schoolvakanties, maar het OMT heeft het nadrukkelijk ook over het ‘eerder laten aanvangen’ van de kerstvakantie: die zou dan een week eerder beginnen. Het voordeel daarvan zou zijn dat het aantal besmettingen eerder omlaag wordt gebracht. Dat neemt wat druk op de ziekenhuizen weg tijdens de kerstdagen – want dan is de bezetting in de ziekenhuizen normaal gesproken ook wat lager.

Lees ook: Beperkte lockdown mogelijk tot in januari

Een ander voordeel is dat de besmettingsgraad tijdens Kerst al wat lager is, als families elkaar op zullen zoeken – ook het OMT gaat ervan uit dat mensen elkaar hoe dan ook wel zullen opzoeken. Hoe minder mensen er op dat moment besmet zijn, hoe minder mensen er tijdens de kerstdagen besmet kunnen raken.

Minister Slob heeft nog een andere oplossing, zei hij afgelopen week in de Kamer: hij wil zo snel mogelijk een pilot van sneltests op scholen, bijvoorbeeld door bij de voordeur alle leerlingen te testen en zo de brandhaarden op scholen uit te trappen. In de Kamer gaan er stemmen op om die proeffase gewoon over te slaan. Kamerlid Paul van Meenen (D66): „Als die testen er zijn, laten we het dan gewoon doen.”

Football news:

Wegorst-de eerste in de geschiedenis van Wolfsburg om 12 goals te scoren in de eerste ronde van de Bundesliga. Hij staat in de top 3 van de goalscoring race
Bounou is de tweede keeper van Sevilla na Palop, die in het seizoen La Liga 2 + boetebedragen blokkeerde. De speler van het Nationale elftal van Marokko werd de eerste keeper van de Andalusische club in 12 jaar, die minstens twee boetebedragen in één seizoen van La Liga won. In het kampioenschap van 2008/09 werd Andres Palop drie keer gered. Het is opmerkelijk dat Bunu 11-meter schoten in een maand - in Januari, eerder in de wedstrijd met Betis (1:1)
In December was Chelsea in goede conditie. Ik maak me zorgen dat we het zo snel verloren.Chelsea manager Frank Lampard deelde zijn gedachten over de nederlaag aan Leicester in de Premier League. We verloren van het team dat beter was. Ze waren scherper dan wij, renden meer dan wij, en waren in vorm - en dat waren we niet. Een teleurstellend spel met het eerste doel, en met de tweede speelden we gewoon niet goed genoeg. Er waren veel momenten waarop we niet scherp waren. Op deze momenten, moet je rusten, de basis dingen zijn belangrijk-lopen, accelereren. Maar we hebben niets gedaan. Natuurlijk is verliezen het meest beledigende ding, maar de basis dingen als je speelt zonder de bal zijn erg belangrijk. Toen we met de bal waren, waren we soms traag, maar acceptabel. We hebben een paar kansen gecreëerd. En ik denk dat er een straf was, geen straf, maar daar blijf ik niet bij stilstaan. We waren niet goed genoeg. We wonnen tegen Fulham zonder een briljant spel te laten zien. We hebben hier verloren. Dus dit is een kleine stap terug. Ik maak me zorgen over deze opname - We zijn al snel de vorm kwijt waarin we ons bevonden, en we zijn in de huidige vorm. Ja, we hebben een paar overwinningen, maar we verloren 5 van de 8 wedstrijden. Dit is duidelijk niet wat we wilden
Rodgers op Leicester ' s fight for the championship: het is te vroeg om te zeggen, maar in de eerste helft van het seizoen speelden we consequent en op een hoog niveau
Slechts in één seizoen in de tijd van Abramovich scoorde Chelsea na 19 ronden minder punten dan nu. Vervolgens werd Mourinho ontslagen na 16 wedstrijden.Chelsea had een van de slechtste seizoenen in het Romeinse Abramovich Tijdperk. De Londense club scoorde slechts 29 punten in 19 wedstrijden. Dit is de op één na slechtste voorstelling van Chelsea in 18 jaar. In het seizoen 2015/16 werd het anti-record ingesteld-alleen na 19 wedstrijden had het team minder punten (20). Het is vermeldenswaard dat Jose Mourinho, die het team leidde, na de Ronde van 16 werd ontslagen
Werner heeft niet gescoord in 11 wedstrijden in de Premier League. Hij heeft 1 doelpunt in zijn laatste 15 wedstrijden voor Chelsea FC, Chelsea striker Timo Werner ' s goalless streak in de Premier League is verlengd
Manchester United staat klaar om 12 miljoen euro aan te bieden voor verdediger Lance Medina. In September werd hij voor het eerst opgeroepen voor het Argentijnse nationale team. Manchester United is zeer geïnteresseerd in de overname van hem. Er wordt opgemerkt dat de Engelse club van plan is om een aanbod van 12 miljoen euro te sturen naar Medinah. Het is waarschijnlijk dat Manchester United de Argentijn tot het einde van het seizoen na de aankoop weer in bruikleen zal sturen. De 21-jarige kreeg zijn eerste telefoontje naar het Argentijnse nationale team in September. Gedetailleerde statistieken van Facundo Medina zijn hier te vinden