Netherlands

FVD-bestuur wil dat leden over Baudet beslissen

Laat de leden het maar beslissen of Thierry Baudet nog lid mag zijn van de partij die hij een paar jaar geleden zelf oprichtte. Dat heeft het bestuur van Forum voor Democratie zojuist besloten. Het congres moet ook een nieuw bestuur kiezen. De hoop is dat daarmee de rust hersteld kan worden.

ANP Robin van Lonkhuijsen

Beluister ook | Baudet zoekt heil in splitsing

Voorstel

De bestuurders zien een algemene ledenvergadering 'op korte termijn als het hoogst haalbare het brengen van rust in en rondom onze partij'. En als volgende stap het uitschrijven van een algemene ledenvergadering. Ze stellen daaraan wel een aantal voorwaarden. 'Het is een voorstel aan Baudet om de impasse te doorbreken, de belangrijkste voorwaarde die het bestuur aan Baudet stelt is per direct een mediapauze', zegt politiek verslaggever Laurens Boven.

Baudet moet uit het bestuur, dat organiseert vervolgens een Algemene Ledenvergadering. Dat moet een nieuw bestuur kiezen waarvoor het huidige bestuur inclusief Baudet niet voor in aanmerking komt. De ALV wijst een nieuw bestuur aan en dat zal de nieuwe kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen samenstellen. 'Dat is nu een gatenkaas.'

Beluister ook | Baudet: dit is een strijd om de ziel van de partij

'Als er besloten is over het lidmaatschap van Baudet, mag hij zich ook kandideren voor de Tweede Kamerverkiezingen. Baudet heeft zelf twee andere voorstellen gedaan die beide niet geaccepteerd worden: hij wilde een ledenraadpleging en die is naar de prullenbak verdwenen, en hij wilde een boedelscheiding.' Baudet heeft nog niet gereageerd op het voorstel van het bestuur. 'Hij zegt steeds dat de leden hem steunen, hij zou de gok kunnen nemen nu het bestuur de leden wil laten beslissen.'

Beluister ook | De ravage van 4 jaar Forum voor Democratie

Geen ontkenning, wel steun

Er is veel te doen geweest over de uitspraken die Baudet gedaan zou hebben tijdens een diner met bestuursleden en waar hij antisemitische uitspraken zou hebben gedaan en complottheorieën zou hebben geuit. Baudet heeft een verklaring getwitterd van één van de aanwezigen, Olaf Ephraim, die spreekt van karaktermoord op Baudet.

Het is een steunbetuiging, maar geen ontkenning van die uitspraken. Ephraim noemt het 'provocerende uitspraken' zoals we die wel kennen van Baudet. Het onafhankelijke Kamerlid Wybren van Haga reageerde volgens Boven geschrokken op de uitlatingen van het bestuur en zei dat het niet kan zijn 'dat drie mensen hetzelfde liegen'. 'Ik ken Baudet zo niet', zei Van Haga tegen Boven.

Lastig vorm geven

FvD-kenner Chris Aalberts vindt het ingewikkeld: 'Baudet gaat nu alle kanten op, er is weinig over te zeggen.' Volgens Aalberts gaat het in de praktijk niet werken: 'Baudet zou een mediapauze moeten inlassen, dat lijkt me wat theoretisch. Het probleem is dat die partij zonder Baudet niet veel waard is. Je kunt er veel van vinden, maar als Baudet uit Forum zou moeten en zelf met een lijst Baudet meedoet, dan heb je drie rechtse partijen. Dan weet je wel hoe het met Forum afloopt'.

Volgens Aalberts is het maar helemaal de vraag óf er een bestuur gevonden kan worden. Niet alleen zijn er volgens hem nauwelijks bekende gezichten die daarvoor in aanmerking komen, 'er is geen ledenstructuur waarin mensen zich kunnen kandideren, het is heel erg lastig om dit handen en voeten te geven.

CIDI wil onderzoek

Intussen wil het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar antisemitisme en racisme binnen Forum voor Democratie. In een verklaring stelt het CIDID dat de bewuste uitingen 'zeer ernstig genomen moeten worden, niet in de laatste plaats door FVD zelf'.

'Het is het zoveelste verontrustende bericht over discriminatie en haatspraak in FVD en haar jongerentak, JFVD. De afgelopen maanden heeft FVD herhaaldelijk waarschuwingen van CIDI naast zich neergelegd. Tijdens onze Keppel Op-demonstratie tegen antisemitisme vorig jaar, waaraan bijna alle Nederlandse politieke partijen deelnamen, sprak de heer Baudet zich uit tegen antisemitisme. Nu wordt echter pijnlijk duidelijk wat hij echt van antisemitisme vindt.'

Football news:

Arteta on Ozil: het is altijd triest als zo ' n figuur verlaat
Alabai zal in de zomer naar Real Madrid verhuizen. Het contract voor 4 jaar is overeengekomen, het salaris is ongeveer 11 miljoen euro (Marca)
Stefano Pioli: we zullen in April naar de tafel kijken. Voor Milaan is elke wedstrijd de belangrijkste
Zlatan Ibrahimovic: samen met Mandzukic zullen we de tegenstanders van Milaan afschrikken. Hij tekende een contract bij Real Milan striker Zlatan Ibrahimovic. Mario heeft een contract getekend, hij zal toetreden tot AC Milan. Dus nu zullen wij tweeën de tegenstanders bang maken zei Ibrahimovic op Sky. Eerder werd gemeld dat Mandzukic tot juni een contract met de Rossoneri zal ondertekenen. Milaan heeft de overdracht van de Kroaten met hun officiële middelen nog niet bevestigd
Milan scoorde 43 punten in 18 ronden - het beste resultaat sinds het seizoen 2003-2004. De club werd kampioen
Aubameyang scoorde voor het eerst in het seizoen een dubbelspel in de Premier League. Parti ' s eerste assist voor Arsenal
Chelsea wil Holand kopen in de zomer en zijn klaar om hun transferrecord te breken (de atletische)