Netherlands

Heeft de coronacrisis invloed op de Top 2000?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Vanaf vandaag kan je weer stemmen op de Top 2000, die tussen kerst en oud & nieuw wordt uitgezonden door NPO Radio 2. Vanochtend was de officiële start met een druk op de knop door dj's Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte. De lijst is eigenlijk al twintig jaar ongeveer hetzelfde, maar dit jaar is de verwachting dat er toch wat terug te horen is van het bizarre jaar dat we achter de rug hebben.

Radio-dj Annemieke Schollaardt denkt dat het coronavirus effect heeft op de lijst. "Het hele jaar door merkte ik dat het coronavirus wel effect had op de vraag van de luisteraars", zegt ze tegen EditieNL.

"Iedereen is bezig met de crisis, dus het zou goed kunnen dat we dat ook in de lijst terugzien." Zo was het nummer You Never Walk Alone – dit jaar ook onderdeel van een actie van 3FM – dit jaar erg populair. "Dat lied roept toch een gemeenschapsgevoel op. Het zou goed kunnen dat dat nummer, dat altijd al in de Top 2000 staat, nu een stuk hoger eindigt."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Giel Beelen maakt debuut bij Top 2000

In de lijst kunnen mensen ook een motivatie opgeven. "Ik verwacht dat mensen daarbij ook zullen verwijzen naar dit jaar. Muziek is toch een verlengstuk van je algemene emotie."

Actualiteiten

Norbert Pek is als schrijver van het boek Twintig jaar Top 2000 expert op het gebied van de lijst. Hij is er zeker van dat de coronacrisis er dit jaar invloed op heeft. "Dat zien we vaker bij actualiteiten. We zagen het eerder bijvoorbeeld met Imagine van John Lennon. Dat nummer werd veel gedraaid na de Bataclan en kwam vervolgens op de eerste plek."

"Vorig jaar zagen we dat effect bij het nummer De Boer dat is een Keerl", weet Pek. "Maar ook Vlinder van Rowwen Hèze. Peter R. de Vries riep op om op dat nummer te gaan stemmen. Het is toentertijd geschreven voor Nicky Verstappen."

Troostnummer

Hij verwacht niet dat You’ll Never Walk Alone dit jaar de nieuwe Imagine wordt. "Ik merk wel dat Soldier On van Di-rect heel vaak wordt gedraaid en geluisterd. Mensen vinden dat echt een troostnummer en vinden het passen bij dit jaar. Ik vermoed dat dat nummer wel hoog kan eindigen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Voor de muziekliefhebber: Top 2000 gaat eerder van start

Pek zegt dat mensen dit jaar rustigere muziek luisteren. "We zijn toch minder in de feeststemming. Als je thuiszit, zet je eerder iets rustigs op dan iets heel energieks. Makers bedenken dan ook rustigere sets. Het zou mij dan ook niet verbazen als er meer gevoelige en rustigere nummers tussen zitten. We gaan dus misschien niet zo swingend het twaalfuurmoment in."

Toch zegt radio-dj Schollaardt dat we niet alleen luisteren naar zwaarmoedige muziek. "Ik merk ook dat mensen juist vrolijke liedjes willen om ze erdoorheen te slepen."

Football news:

Rubiales verontschuldigde zich voor het ontbreken van een herhaling van het moment, met de controle van het spel met de hand van de verdediger van Athletic in de wedstrijd met Real Madrid
Guardiola over het verbod op knuffels na doelen: de reden voor deze situatie in het Verenigd Koninkrijk is niet in de spelers, kom op
U kunt ook tickets voor Euro ' s overhandigen en het geld teruggeven (als de wedstrijden in Maart worden uitgesteld, zal alles opbranden). En u kocht?
Klopp weet wat hij doet, hij is ongelooflijk slim. Jurgen is slecht in verliezen, hij en Ferguson hebben meer gemeen dan hij zich realiseert
Rooney heeft een fantastische carrière gehad. Ik hoop dat hij coach kan worden.Voormalig Manchester United manager Sir Alex Ferguson heeft commentaar gegeven op Wayne Rooney ' s beslissing om zijn speelcarrière te beëindigen en de leiding over Derby County te nemen. Rooney is de topscorer van Engeland, Manchester United ' s topscorer, hij heeft een fantastische carrière gehad. Dit zal zijn uitgangspunt zijn. Dit is echter de resultaatindustrie. Dat weet hij beter dan wie dan ook. Wayne begon goed, hij kent football. Ik hoop dat hij het aankan. Na zijn voetbalcarrière werd hij een vrij welgestelde jongeman, dus hij hoeft waarschijnlijk niet te gaan coachen om voor zijn gezin te zorgen. Maar hij wil het en het is belangrijk. Het heeft geen zin om coach te worden als u dat gevraagd wordt. Rooney wilde coach worden. Ik hoop dat hij het kan, zei Ferguson. Wayne Rooney is nu coach. Het is geweldig dat we zijn carrière hebben gezien-en nu kunnen we ons alles herinneren
Een Bundesliga club kan niet worden gekocht. Maar Volkswagen was in staat om
Bayer Amiri werd een Afghaan genoemd. Na de wedstrijd bood Leverkusen aan het einde van de wedstrijd zijn excuses aan, maar Nadim Amiri kreeg een gele kaart kort na het opgeven van een goal in de 88e minuut. Amiri uitte zijn ongenoegen en legde zijn vinger op het gezicht van Union defender Florian Huebner. Na de wedstrijd meldde Bayer verdediger Jonathan Ta dat Amiri beledigd was. Er waren argumenten en toen zei iemand [Amiri] 'verdomde Afghaan'. Ik wil duidelijk maken dat dit hier niet de plaats is, hoe emotioneel het moment ook was, zei Ta. Amiri onthulde later dat de vakbondsman zijn excuses had aangeboden. Hij kwam naar de kleedkamer en verontschuldigde zich voor de walgelijke woorden die hij uitsprak over emotie. Het spijt hem zeer en hij heeft mij verzekerd van zijn oprechtheidzei Amiri, zonder te zeggen welke van de vakbondsleden hem beledigd had