Netherlands

Hoogleraar beschuldigt kandidaat-opperrechter van seksueel misbruik

In het nauw

19 minuten geleden Aangepast: 2 minuten geleden

Brett Kavanaugh Beeld © AFP

Een Amerikaanse hoogleraar psychologie zegt dat ze seksueel is misbruikt door Brett Kavanaugh, die door president Donald Trump is voorgedragen als rechter in het Hooggerechtshof.

Tot nu toe ging het om anonieme beschuldigingen, maar de Washington Post heeft vannacht een interview gepubliceerd met de vrouw, Christine Blasey Ford.

Ford (51), hoogleraar psychologie aan Palo Alto University, zegt dat ze als middelbare scholier in 1982 op een bed werd geduwd door een 'stomdronken' Kavanaugh. Hij zou haar hebben betast en hebben geprobeerd haar kleren uit te trekken. Toen ze wilde gillen, zou hij zijn hand op haar mond hebben gedrukt.

"Ik dacht dat hij me onbedoeld zou vermoorden", aldus Ford. Ze zegt dat ze kon ontkomen toen een vriend van Kavanaugh bovenop hen sprong.

Wie is Brett Kavanaugh, en waarom is er in Amerika zoveel belangstelling voor het Hooggerechtshof?

Kavanaugh zou op het moment van het incident 17 jaar oud zijn geweest en op een middelbare school in een voorstad van Washington hebben gezeten. Ford was 15 en zat op een school in de buurt. Het zou zijn gebeurd op een feestje.

Ford stuurde in juli een brief aan een Democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden, maar wilde toen anoniem blijven. De inhoud van de brief was de afgelopen dagen uitgelekt. Kavanaugh heeft de beschuldigingen ontkend.

Kavanaugh is door president Donald Trump voorgedragen als rechter in het Hooggerechtshof. De Senaat moet erover stemmen.

De hoorzittingen in een senaatscommissie zijn afgerond en het was de bedoeling dat de commissie komende week zou beslissen om de nominatie door te sturen naar de gehele Senaat. De republikeinen willen dat de benoeming voor de komende verkiezingen rond is. De democraten willen de FBI onderzoek gaat doen en dat de voordracht tot die tijd wordt stilgelegd.

Football news:

Liverpool en andere clubs uit de Premier League zijn geïnteresseerd in Schalke McKenney
Real Madrid is bereid het contract met Bale op te zeggen en betaalt hem een salaris voor twee jaar (ABC)
Manchester City bereidde zich voor op een bijeenkomst in CAS voordat de UEFA een besluit nam om hen uit de Champions League te verbannen
Zidane over Hazard: dit is een moeilijke situatie. Ik hoop dat hij donderdag klaar is voor 100%
Nemanja MATIC: ik denk dat Manchester United een plaats in de Champions League verdient. Als we drie wedstrijden winnen, komen we er wel
Wycombe bereikte het kampioenschap voor het eerst in 133 jaar. Akinfenwa (ja, die Jock van FIFA) wordt gek-Hij werd persoonlijk gefeliciteerd door Klopp
Manchester City is van plan om Lautaro, alaba en Coulibaly te ondertekenen na de annulering van het verbod op Europese wedstrijden