IOC-lid Dick Pound verwacht niet dat de Olympische Spelen in 2021 in de lente worden gehouden. Volgens de Canadees is het te vroeg om het evenement in Tokio dan al te organiseren.

"Mei of juni komt te vroeg, denk ik", zei Pound zondag in gesprek met de NOS. "Er moet zo veel gebeuren. We geven organiserende steden normaal gesproken niet voor niets zeven jaar de tijd om zich voor te bereiden."

"Verder is het schema in de zomer waarschijnlijk aantrekkelijker voor sporters", vervolgde hij. "Ze zijn gewend om voor de Spelen te pieken in juli en augustus en ik vermoed dat dat ook beter aansluit bij de uitzendschema's voor televisie in Europa, Amerika en Azië."

Eerder op de dag brachten Japanse media naar buiten dat de datum van de openingsceremonie van de Spelen in 2021 met vrijdag 23 juli al vastligt. Dat is bijna exact een jaar later dan het toernooi oorspronkelijk zou beginnen.

Pound, een van de invloedrijkste leden van het International Olympisch Comité (IOC), ziet die datum wel zitten. "Het is een logische startdatum. Dat is de datum die ik ook gekozen zou hebben."

'Misschien komt verklaring heel snel'

Vorige week kwam Pound als eerste met het onbevestigde nieuws dat de Olympische Spelen met een jaar zouden worden uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus. Over de nieuwe datum licht hij ook een tipje van de sluiter op. "Misschien komt er wel heel snel een verklaring."

Het organisatiecomité van de Spelen in Tokio komt in ieder geval maandag bijeen om te bekijken wanneer de voorbereidingen voor het vierjaarlijkse evenement opnieuw kunnen worden opgestart. Naar verwachting wordt er dan nog geen nieuwe datum naar buiten gebracht.

Het IOC neemt in ieder geval binnen een maand een besluit over nieuwe data voor de Spelen. Voorzitter Thomas Bach gaf eerder deze week aan alle opties open te houden, waaronder de lente.