Italië staat vanaf 1 mei toe dat maximaal duizend toeschouwers sportwedstrijden in open stadions bijwonen. Dat geldt in de regio's die het minst zijn getroffen door het coronavirus, meldde de Italiaanse regering vrijdag.

De voetbalwedstrijden uit de Serie A, de hoogste basketbal- en volleybalcompetities en het tennistoernooi op het gravel van Rome (9-16 mei) kunnen met een beperkt aantal toeschouwers doorgaan.

Bij zaalsporten zijn vanaf 1 mei maximaal vijfhonderd toeschouwers toegestaan. Ook daar geldt de versoepeling alleen in de zogenoemde gele gebieden waar de beperkingen het minst streng zijn. Het gaat om alle "sportevenementen van nationaal belang", aldus een woordvoerder van de staatssecretaris voor Sport.

De Italiaanse regering had eerder deze week al toestemming gegeven aan het Stadio Olimpico (Rome) om een kwart van de capaciteit - zo'n zeventienduizend plaatsen - open te stellen voor de vier wedstrijden van het EK voetbal, die in juni en juli op het programma staan.

In Italië zijn alle stadions sinds oktober volledig gesloten voor publiek nadat ze in september enkele weken waren geopend. Ook toen was er een limiet van duizend toeschouwers.