Netherlands

'Japan tot conclusie gekomen dat Spelen niet door kunnen gaan'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

"De Japanse regering heeft achter gesloten deuren de conclusie getrokken dat de Olympische Spelen in Tokio vanwege het coronavirus afgelast moeten worden." Dat zegt een niet bij naam genoemd lid van de Japanse regeringscoalitie tegen de Britse krant The Times.

"De Olympische Spelen in Tokio zijn gedoemd. Het doel is nu een manier te vinden om de afgelasting zonder gezichtsverlies aan te kondigen en de mogelijkheid open te laten dat Tokio op een later tijdstip alsnog als gastheer kan optreden. Niemand wil de eerste zijn die dat zegt, maar de consensus is dat het te moeilijk is. Persoonlijk denk ik niet dat het gaat gebeuren," zei de bron.

De Japanse premier Yoshihide Suga wilde niet reageren op het bericht in de krant, maar zei in het Japanse parlement vrijdag dat hij samen met de stad Tokio en het Japans Olympisch Comité werkt om de Spelen op de geplande aanvangsdatum van 23 juli te organiseren.

De Spelen stonden aanvankelijk gepland voor 2020, maar werden vanwege het coronavirus een jaar uitgesteld. Het was al bekend dat verder uitstel niet mogelijk is, en dat zou betekenen dat de Spelen definitief worden afgelast. Japan zou zich volgens de Britse krant nu willen richten op organisatie van de Olympische Spelen in 2032.

In het openbaar houden zowel het Internationaal Olympisch Comité als de Japanse regering vol dat de Spelen door kunnen gaan. Donderdag nog sprak IOC-voorzitter Thomas Bach zijn vertrouwen uit in het doorgaan van het mondiale sportevenement. "Op dit moment hebben we geen reden om te geloven dat de Spelen van Tokio niet op 23 juli geopend zullen worden in het Olympisch Stadion", zei Bach tegen het Japanse persbureau Kyodo News. "Daarom hebben we ook geen plan-B. We zijn vastbesloten om deze Spelen veilig en succesvol te maken."

Japan is minder zwaar getroffen door de pandemie dan veel andere landen, maar recente nam het aantal gevallen toe. Het land heeft de grenzen gesloten voor buitenlanders die er niet wonen en de noodtoestand uitgeroepen in Tokio en de grote steden. Opiniepeilingen wijzen uit dat 80 procent van de Japanners tegen het houden van de Olympische Spelen komende zomer is.

Football news:

Ramos zal zijn contract bij Real Madrid verlengen tot 2023. Salaris-12 miljoen euro
Ronald Koeman: de Barca coach staat altijd onder grote druk. Ik weet hoe alles werkt als je niet wint
Real Madrid kon Hazard verkopen als Mbappe ' s overdracht is overeengekomen. Middenvelder Eden Hazard kon Real Madrid verlaten als de club erin slaagt om PSG spits Kylian Mbappe te tekenen
Iedereen die de Gouden Bal wil winnen weet dat ze het alleen in een Barca shirt doen. De freixo zei dat hij akkoord ging met de twee topspelers
Puma wil Rashford tekenen, omdat hij de perfecte merkambassadeur is. Manchester United striker ' s Nike contract verloopt
Nagelsmann is geïnteresseerd in het werken bij Tottenham
Solskjaer op de top 4: de strijd zal lang zijn. De wedstrijd met Chelsea is een serieuze uitdaging, met de komst van Tuchel alles is er veranderd