Netherlands

'Johnson maakt draai en weert Huawei toch uit Britse 5G-netwerken'

De Britse premier Johnson gaat naar verwachting de Chinese techgigant Huawei toch weren bij het meebouwen aan 5G-netwerken in het Verenigd Koninkrijk. Volgens The Telegraph, die spreekt van een enorme draai, gaat het Britse kabinet dat besluit komende week bekendmaken.

De krant heeft vernomen dat inlichtingendienst GCHQ een advies aan de regering heeft aangepast over de risico's die samenwerking met Huawei met zich meebrengt. Begin dit jaar werd besloten om het Chinese bedrijf beperkt te laten meebouwen, behalve aan de gevoelige kerndelen van de netwerken.

Nu luidt het advies om Huawei helemaal te weren. Dat komt door nieuwe sancties die de Verenigde Staten in mei hebben ingesteld tegen het bedrijf. Daardoor wordt het bedrijf genoodzaakt "onbetrouwbare" technologie te gebruiken, schrijft de inlichtingendienst volgens The Telegraph in het rapport. Het Britse kabinet zou de onderdelen die door Huawei zijn gebouwd nog voor het eind van het jaar willen vervangen.

Lastig telefoontje met Washington

Het oorspronkelijke besluit van de Britten kwam ze op veel kritiek te staan van de Amerikanen. Volgens The Financial Times barstte president Trump in woede uit in een telefoongesprek met Johnson. Volgens de VS is Huawei niet te vertrouwen vanwege de banden met de Chinese overheid. De fabrikant zou spionage- of sabotage-activiteiten kunnen uitvoeren. Huawei heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken.

Of de koersverandering van de Britten invloed zal hebben op het besluit van het Nederlandse kabinet, is niet duidelijk. De regering besloot in december 2019 om partijen als Huawei te weren uit kritiek onderdelen van een netwerk, maar het is niet duidelijk welke onderdelen worden aangemerkt als 'kritiek'.

Football news:

Tottenham koopt Heybjerg van Southampton voor 15 miljoen pond. En zal Walker-Peters vrijgeven voor $ 12 miljoen. Southampton middenvelder Pierre-Emile Heibjerg is dicht bij het veranderen van clubs
De Champions League zal volgens de nieuwe regels eindigen. De amendementen zullen het voor de Keepers gemakkelijker maken om sancties aan te nemen
De UEFA telt 0:3 voor clubs die aan het coronavirus te wijten zijn
15-jarige voorwaarts Mukoko traint met de Borussia Foundation. In November kan hij voor Dortmund spelen
Dybala werd de MVP van de Serie A-2019/20, immobiel-de beste voorwaarts
Real Madrid: Casillas zal altijd een echte Madrid speler zijn. De beste keeper in de geschiedenis van Spanje
In Spanje, complete chaos: Espanyol weigert te vliegen uit La Liga, Depor en alle anderen - uit Segunda