Netherlands

Kamer ‘verbolgen’ over beperkte verbetering veiligheid Defensie

Foto: ANP

Verbetering van de veiligheid is een prioriteit voor de minister van Defensie, maar volgens een onderzoekscommissie is er het afgelopen jaar weinig verbeterd. De Tweede Kamer reageert zeer kritisch.

“Ik ben hier zeer verbolgen over”, zei André Bosman van coalitiepartner VVD in een debat over het personeel van Defensie. De commissie kreeg “moeizaam” informatie van Defensie. “Dat geeft het beeld dat er iets onder de pet wordt gehouden.”

De VVD’er heeft niet het idee dat veiligheid een “topprioriteit” is voor het ministerie. De commissie mag “geen strobreed” in de weg worden gelegd. Zij moet zo spoedig mogelijk alle relevante informatie krijgen, aldus een boze Bosman.

Andere partijen delen zijn mening. Tom van den Nieuwenhuijzen van GroenLinks spreekt van een “heftig rapport” en John Kerstens (PvdA) noemt het rapport “behoorlijk pittig”. Volgens Martijn van Helvert van regeringspartij CDA is het “een heel slechte zaak” dat er slechts beperkte voortgang is bereikt bij de verbetering van de veiligheid.

Defensie kwam twee jaar geleden na kritische rapporten van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) met een plan om de veiligheid te verbeteren. Een commissie onder leiding van Gerdi Verbeet toetst op verzoek van de Tweede Kamer de voortgang.

Maandag meldde de commissie dat de vooruitgang bij de verbetering van de veiligheid “beperkt” is. “Defensie is nog niet aan het einde van het begin van het verbeteren van de veiligheid binnen Defensie.”

Football news:

Pioli op het falen van Zlatan om te scoren tegen Parma: hij was boos op zichzelf. Op het veld verandert hij in een leeuw
Manchester City heeft een contract met Ferran Torres. Hij wordt gezien als een vervanging voor Sane
Mourinho op Tottenham: we zullen vechten tot het einde om de Europa League te bereiken
Dzeko scoorde 15 doelpunten in de Serie A met zijn hoofd. In de afgelopen 5 jaar hebben alleen Pavoletti en Zapata meer
Sarri op 3:3 met Sassuolo: er waren momenten van passiviteit die moeilijk uit te leggen zijn
Arteta ongeveer 2:1 met Liverpool: de kloof tussen de teams is enorm voor vandaag
Arsenal had geen echte kansen. We speelden briljant, maar twee afleveringen waren het einde van het spel