Netherlands

Kapitaal voor start-ups op Fundsup naar 1 miljard

-

De bemiddelingsapp Fundsup is over de grens van 1 miljard euro ‘dry powder’ heen gegaan. Zoveel geld hebben de aangesloten early stage investeerders beschikbaar voor start-ups die financiering zoeken via de app. Meer buitenland lonkt.

Heiko Knot (foto, links), CEO van Fundsup licht toe: “Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal geregistreerde investeerders op ons platform met veertig procent gegroeid. Die investeerders zijn met elkaar inmiddels goed voor 1,2 miljard euro aan kapitaal. Mensen zijn steeds vaker op zoek naar investeringen met purpose en impact. Ze willen er ook graag wat plezier aan beleven. Veel technostarters voorzien in deze behoeften. Bovendien heeft de techsector veel minder last van de corona crisis.”

Tachtig procent van de aangesloten investeerders is particulier, of informal investor, en twintig procent institutioneel. Zijn investeren niet als venturecapital, maar om andere ondernemers te helpen en wellicht zelf langs de zijlijn wat te souffleren. Voor FundsUp hebben zich zo’n 4.500 start-ups ingeschreven.

Fundsup is een app die met behulp van een algoritme investeerders en start-ups aan elkaar koppelt. Start-ups die geld zoeken, kunnen zich er uitvoerig presenteren. Investeerders kunnen de beginnende ondernemers er ook uitnodigen voor een gesprek. Als het tot een deal leidt, vindt dat proces buiten de app plaats.

Het matchingsproces op het platform is zo verfijnd, dat een start-up in de kleinste niche uit zuid-Limburg de meest specialistische investeerder uit – zeg – noord-oost Groningen elkaar makkelijk kunnen vinden.

Oprichter en COO Arjen Strijker sluit met lokale universiteiten en daaraan gelieerde incubators samenwerkingsverbanden. Dat levert een vaste stroom nieuwe starters op op zijn platform. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld YES!Delft, Bright Move (Eindhoven), Novel-T (Twente), StartLife (Wageningen), ACE Incubator (UvA, VU, HvA, Amsterdam UMC), Rotterdam en UtrechtInc. Strijker is bezig met internationale expansie en kijkt nu voorbij de eerste stap in België (IMAC.istart).

ETH Zürich en een TU Berlin Centre for Entrepeneurship zijn als eerste instanties op de Duitstalige markt aan boord. “Er zullen er meer komen. De eerste paar zijn altijd het moeilijkst. Nu kunnen we accelereren.”

Het coronavirus heeft het bemiddelingsplatform een duwtje gegeven. Omdat investeerders en ondernemers minder naar fysieke netwerkbijeenkomsten gaan, toont de app zich een effectieve bioveilige omgeving. Strijker: “Elke start-up krijgt nu gemiddeld zes connecties per maand. Dat waren er twee à drie.”

Football news:

Paulo dybala: Ik heb Federer altijd bewonderd, ik probeer zijn wedstrijden niet te missen
Barcelona zal een journalist aanklagen voor het afleggen van racistische verklaringen over Barcelona is van plan de Spaanse editie van ABC en zijn journalist Salvador Sostres aan te klagen, meldt Mundo Deportivo. De reden hiervoor was de column van Sostra met een overzicht van de wedstrijd Barcelona met Ferencvaros (5:1) in de Champions League. Over het spel gesproken, de halfback Ansumane Fathi, een journalist schreef het volgende: Er is iets aan de loopstijl van Ansu dat lijkt op een Gazelle, iets gelijkaardigs aan de jonge zwarte mantero (het Spaanse woord voor een straatverkoper van illegale goederen - Showsport) dat je zou kunnen zien lopen langs Paseo De Gracia Avenue, schreeuwen Water, water!als de politie nadert. Wild zicht in het centrum van de stad. Nu gebeurt dit niet meer, want voor Ada Colau (burgemeester van Barcelona - Showsport) zijn de criminelen de politie, niet de mantero, die niet langer weg hoeven te lopen
Frank Lampard: Mendy is onze Nummer één, maar iedereen heeft het recht om zijn superioriteit in de competitie te bewijzen
Ex-hoofd van Loco Naumov:we moeten Red bull verslaan in de tweede etappe en gaan van de derde plaats in de playoffs Europa League
CSKA begint in de Europa League. Wolfsberg Verslaan?
Arteta op het niet opnemen van Ozil in Arsenal ' s Premier League bod: ik kon geen beter spel uit Hem te krijgen
Ex-FIFA-Inspecteur Bartfeld op Loko Red Bull ' s 2de doelpunt: de scheidsrechter maakte een fout. Er was een directe trap tegen de benen, ging de ontwikkeling van de aanval