Netherlands

Marja Middeldorp geeft raad: zo maak je makkelijk je tapijt schoon

Wonen

5 minuten geleden Aangepast: 54 seconden geleden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Wie een vloerkleed in huis heeft, kent de struggle: stof, haren en andere dingen blijven er gemakkelijk op zitten. Deze week ging Marja Middeldorp van AD Wonen dan ook aan de slag met de vloerbedekkingen en kleden! Benieuwd hoe je ze het beste schoon kunt maken? Hieronder geeft ze een aantal tips!

“Bijna iedereen heeft een vloerkleed in huis. Aangezien niet iedereen zijn/haar schoenen in huis uitdoen, worden ze best snel vies. Stof, bladeren en andere troepjes. En wat dacht je van haren? Alle vloerkleden bestaan uit allerlei kunstvezels en daar bovenop zit nog een laag coating om het te beschermen tegen de meeste viezigheid. Ik heb wel wat trucs om het kleed mooi te houden.”

Stofzuigen en kloppen

“Ja, je begint natuurlijk met stofzuigen. Dan is die bovenlaag stof er in ieder geval al uit. Neem meteen de deurmat mee, al is dan stofzuigen niet genoeg. Ze zijn zo gemaakt dat ze stof opnemen. Pak de mattenklopper er dus bij. Vroeger deden we dat altijd op vrijdag. Ging je naar buiten, dan hoorde je een heel orkest van mattenkloppers in de buurt. Heb je nou geen mattenklopper, dan kun je de mat het beste even omdraaien. Paar keer goed erop stampen en een nachtje omgedraaid laten liggen, dan valt het meeste stof eruit.” 

Geheim recept

“Dan een geheim recept van mijn voor de vloerbedekking of een vloerkleed. Ik doe het eens in de maand, zo’n fijn klusje vind ik het. Pak een emmertje lauw water en gebruik een scheutje wasverzachter. Die beschadigt de coating niet en toch komt het vuil lekker los. Hoe? Ik doe het op mijn knietjes, goed voor de buikspieren. En dan met een doek heen en weer over het kleed alsof je er overheen walst. Met een witte handdoek is nog leuker, want dan zie je al dat vuil dat eraf komt. Je zult zien dat de emmer water gauw te vies wordt, dus dan vervang je hem. Dit noem ik dus supersopgenot.”

Haren

Huisdieren zijn natuurlijk erg gezellig maar er is één nadeel: al die haren! Deze zijn lastig te verwijderen met de stofzuiger. “Koop eens goede huishandschoenen van rubber. Liefst gevoerd met katoen, zodat je geen zweetvingertjes krijgt. Als je goede handschoenen hebt, zitten er bobbeltjes op. Daardoor kun je met je handen alle haren bij elkaar krijgen. Zeker nadat je de wasverzachter hebt gebruikt, want die weekt ook de haren los van het tapijt. Huishoudschoenen met nopjes dus, helemaal het geld waard en je bent zelf ook nog in je nopjes!”

Tafelkleed

Een tafelkleed is natuurlijk handig en leuk, totdat het helemaal vol zit met kruimels en vlekken. “Daar komen natuurlijk vliegen op af. Net als de deurmat kun je het tafelkleed een dagje op z’n kop buiten hangen. Maar nog een methode die wat gekker klinkt: ooit aan zuurkool gedacht? Ja, echt. De goedkoopste verse zuurkool uit de supermarkt. Wrijf die over je kleedje. Zie maar hoeveel vuil eraf komt en hoe mooi je kleedje wordt. Het gaat heus niet naar zuurkool ruiken. Hoe het precies werkt? Je weet nooit hoe een koe een haas vangt, maar ik heb het van mijn oma geleerd en heb al van meerdere mensen gehoord dat hun tafelkleed weer helemaal mooi is geworden.”

Wij delen wekelijks een huishoudtip van Marja. Wil je meer advies, ga dan naar haar website!

Football news:

Barca fans geloofden in het vroege vertrek van Bartomeu (vanwege geschillen over de datum van het referendum). Tevergeefs: er waren geen gedachten van pensionering, de trofeeën zijn ergens in de buurt van
Josep Bartomeu: ik was niet van plan ontslag te nemen. Barca zal dit seizoen trofeeën hebben . President Josep Bartomeu van Barcelona zegt dat hij geen plannen heeft om af te treden. Ik was niet van plan ontslag te nemen. We hebben een geweldig project in aanbouw. De belangrijkste wedstrijd van de Champions League ligt voor ons, het verlangen en de stemming zijn niet verdwenen. Ik denk dat we dit seizoen trofeeën zullen hebben. Wij werken niet in angst en willen elke dag beter worden. Niemand is bang. Wij hebben de afgelopen tien jaar 22 trofeeën gewonnen. Een serieus nummer voor degenen die bang waren zei Bartomeu
Zinedine Zidane: Hazard is klaar. Wij zijn blij, Dit is goed nieuws
Zidane op ISCO ' s woorden: het is ambitie. Iedereen wil
Bartomeu O VAR: in de wedstrijd tegen Real Madrid werd een niet-bestaande boete toegekend. De voorzitter van Barcelona, Josep Bartomeu, sprak over de referee in de wedstrijd van de 7de ronde van La Liga met Real Madrid.Ik hoorde dat Ramos de eerste was die de regels in Langle brak. Wij zullen dit punt in overweging nemen en de belangen van Barcelona verdedigen. We hebben het verzoek ingediend omdat het onmogelijk is dat de VAR-criteria verschillen in verschillende matches. Als er gesprekken waren tussen de scheidsrechters, willen we weten hoe de besluitvorming van de hoofdschef verliep. Het zijn normale gesprekken. Maar als we morgen iets te weten komen, zullen we handelen. Het belangrijkste is dat de criteria in elke wedstrijd verschillend zijn, en we moeten de Federatie aanmoedigen om collectief na te denken, want we hebben het meest eerlijke voetbal nodig. Wij willen dat deze technologieën de eerlijkste resultaten opleveren
Ian Wright: het is jammer dat Ozil niet speelt, maar Arteta ' s vasthoudendheid wordt bewonderd.Voormalig arsenaalspeler Ian Wright heeft gesproken over de beslissing van gunners coach Mikel Arteta om Mesut Ozil niet op te nemen in de Premier League. Dit is vervelend. Vanuit professioneel oogpunt, hou ik niet van Ozil, omdat ze om een of andere reden hun verschillen niet kunnen oplossen. Tegelijkertijd moeten we zo ' n hardnekkige coach bewonderen die zei: Dit is mijn beslissing.Om een of andere reden wil hij Mesut niet laten spelen. Jammer, want dit is een goede speler. Helaas voor Mesut als een professional die wil voetballen, zal hij niet in staat zijn om het te doen in deze club. Van wat Arteta probeert te doen, moeten Arsenal fans zich nu richten op het team en de vooruitgang ervan zei Wright
Spider-man is een fan van Barcelona. Tom Holland werd gefotografeerd in een Catalaans t-shirt