Netherlands

Miljardensteun KLM op losse schroeven: crisisoverleg tussen KLM en bonden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van

KLM heeft de vakbonden bijeengeroepen voor een crisisoverleg. De 3,4 miljard noodsteun die het van het kabinet hoopt te krijgen, staat namelijk op losse schroeven. In ruil voor die steun moet KLM de kosten omlaag brengen. Het reorganisatieplan zoals het er nu ligt, kan het kabinet in ieder geval niet goedkeuren.

De bezuinigingen die KLM wil doen richten zich te veel op de korte termijn, is de kritiek. Het kabinet wil dat KLM ook op de lange termijn kosten bespaart, met name personeelskosten. Vakbonden zouden structurele hervormingen in de weg zitten. 

KLM bereikte begin oktober een lang bevochten akkoord met het personeel over een loonoffer. Vooral piloten, de topverdieners van KLM, zien hun arbeidsvoorwaarden flink versoberen. Het loonoffer kan oplopen tot 20 procent voor personeelsleden die drie keer modaal verdienen, of meer.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dramatisch kwartaal Air France-KLM: verlies van 1,7 miljard

'Verrast door spoedoverleg' 

Dario Fucci, bestuurder van de ondernemingsraad van KLM, is verrast door het spoedoverleg. "We hebben onze goedkeuring, ons fiat, gegeven op de herstructureringsplannen. Dat is nu ongeveer een maand geleden. Het is nu te elfder ure. Als er nu een spoedoverleg wordt ingepland, dan verrast ons dat wel", laat hij RTL Z weten.

KLM heeft heeft de noodsteun hard nodig. Air France-KLM maakte vanochtend bekend dat het in het derde kwartaal een verlies geleden heeft van bijna 1,7 miljard euro. "Als er niks verandert, dreigt er een streep te gaan door de miljardenlening aan KLM", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers.

Redding niet tegen elke prijs

KLM is van groot belang voor Nederland en de zogenaamde hubfunctie van Schiphol. Het kabinet is dan ook bereid ver te gaan om KLM door de crisis te loodsen. "Maar niet tegen elke prijs", aldus Schreinemachers. 

Analist Corné van Zeijl voegt daar aan toe: "Bonden en personeel denken dat Air France en KLM toch wel gered worden en ze dus niet veel hoeven in te leveren." Maar die houding zorgt volgens hem voor wrevel. "Dit gaat moeilijk worden, minister Hoekstra is het hier ook zeker niet mee eens."

Football news:

Juventus speelde voor het eerst in de 123-jarige geschiedenis van de club zonder de Italianen in de verdediging en doel -
Koeman op 4:0 met Dynamo Kyiv: vandaag was de Barcelona die we willen zien
Holand blijft volhouden dat hij een monster is. De snelste in de geschiedenis van de Champions League scoorde 15 goals (en voegde er 16 bij)
Koeman over de overwinning op Dynamo Kyiv: we bereikten ons doel-we bereikten de playoffs
Op 4:1 met Istanbul speelde Manchester United intens en genoot van de wedstrijd. We willen de eerste zijn in de groep Manchester United Head coach Ole Gunnar Solskjaer vatte de wedstrijd samen vanaf het allereerste begin, begonnen we intens te handelen, de jongens speelden gewillig en genoten van de wedstrijd. Dit is de Champions League, old Trafford-natuurlijk, het is een genoegen om hier te spelen. We hebben mooie goals gescoord, ik ben blij. We hebben één punt nodig om de play-offs te bereiken, maar natuurlijk willen we de groepsfase op de eerste plaats afronden. Van de Beek en Cavani wennen aan onze eisen. Donny kan in verschillende posities Spelen, en Edinson is een geweldige negen van het klassieke model. We hebben al lang geen spelers meer zoals hij. Rashford is zeer zeker van het nemen van de straf, en als Brunu besloot om het door te geven aan hem, waarom niet? Martial nam ook een straf in de wedstrijd tegen Leipzig-dus waarom niet blijven delen? Lindelof heeft een rugprobleem, Aaron WAN-Bissaka heeft een enkelblessure - maar ik hoop dat ze klaar zijn tegen het einde van de week Solskjaer vertelde BT Sport
Forward Ferencvaros trol Cristiano: vierde een doel in zijn stijl. Ronaldo reageerde met een doel en een zeer boze blik . De Hongaren hielden het bijna vol in Turijn. Juventus haalde alleen een 2-1 thuiswedstrijd uit tegen de Hongaarse kampioenen aan het eind van de wedstrijd. De masters en misten de eerste! Ferencvaros is ontsnapt in een tegenaanval, Gen neergeschoten van de verdediger en de bal vloog naar murto zijn Usuni-Albanees gevlogen in gate. Daarna vierden ze een doel in Cristiano stijl
Morata scoorde 5 doelpunten in 4 wedstrijden in de Champions League voor Juve. Zijn beste resultaat is 5 in 12 wedstrijden in het seizoen 2014-2015