Netherlands

Mondkapjesplicht ingegaan: 'Vooral aanspreken en herinneren, boetes zijn een uiterst middel'

ALPHEN AAN DEN RIJN - 'Mevrouw, wilt u uw mondkapje opdoen alsjeblieft?' Een toezichthouder met een oranje vest spreekt een bellende vrouw aan in het overdekte winkelcentrum De Aarhof in Alphen aan den Rijn. Ze is het mondkapje vergeten, zegt ze. De toezichthouder haalt er geen politie of boa’s bij, maar spreekt mensen er wel op aan. Hij de wijst de bellende vrouw waar de dichtstbijzijnde deur naar buiten is, want op 1 december is de mondkapjesplicht voor openbare gebouwen ingegaan.

Mondkapjes zijn er in alle soorten en maten en voor sommigen is het dan goed zoeken naar een fraai exemplaar. 'Als het dan toch moet, dan liever een mooie', zegt een vrouw die op haar dochter staat te wachten. 'Zwart is ook maar zo zwart.' Haar neus en mond gaan verborgen achter een mondkapje waar een schattige kitten op staat. 'Ik heb er thuis nog twee', zegt ze.

Haar dochter heeft een kapje met smileys op, maar ook die smileys hebben zelf een mondkapje op. Ze is dertien, net als haar vriendin, en ze moeten dus ook iets over mond en neus dragen. 'Ik vind het wel stom', zegt de vriendin. 'Het ademt gewoon niet fijn.' Maar ze hebben hem wel op, en beide mondkapjes hebben een leuk, fris printje. Echt een mode-ding is het niet, maar op school laten ze 'mooie' mondkapjes wel aan elkaar zien.

Geen boetes

Boetes worden nog niet uitgedeeld in Alphen ad Rijn. Callum en Daniëlle zijn boa's en lopen vandaag rond in De Aarhof. Daniëlle in burger. 'Dan kan ik gewoon rustig een winkel inlopen om even met ondernemers te praten over hoe het gaat en of ze last hebben van mensen die weigeren een mondkapje op te doen', zegt ze.

Haar collega Callum is wel in vol tenue. Hij spreekt een meisje aan dat zonder mondkapje door het winkelcentrum loopt. Ze drinkt een blikje cassis. 'Oh ik was het vergeten', zegt ze. Het mondkapje heeft ze wel bij zich en dus pakt ze hem erbij. Van Callum mag ze toch nog even haar blikje leegdrinken.

'Wij delen in de eerste week van het verbod in principe geen boetes uit', zegt Callum. 'Wel spreken we mensen aan, ze krijgen een geregistreerde waarschuwing als ze blijven weigeren. Een boete is echt het uiterste middel.' De boete voor het niet dragen van een mondkapje is 95 euro.

LEES OOK: Mondkapjesplicht ingegaan: alles wat je vanaf nu moet weten

Football news:

En-Nesiri is de eerste Sevilla speler in 81 jaar om een hattrick te scoren in 2 opeenvolgende La Liga home games
Real Madrid coach Bettoni about 4-1 met Alaves: een welverdiende overwinning. Zidane is erg blij met het spel
Benzema is ongeveer 4:1 met alavesa: een goed spel is belangrijk voor het vertrouwen. Na een zware week, Real Madrid zijn op het juiste spoor
Cheltenham scoorde tegen Man City na een doorbraak in de beste traditie van Rory Delap. Gooi de bal naar 30 meter hielp handdoek
= = Interlandcarrière = = Benzema maakte zijn debuut voor Real Madrid in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Alaves. De 33-jarige heeft 15 doelpunten in een seizoen voor de club in alle competities-10 in de league, 4 in de Champions League en één in de Spaanse Super Cup. De Fransman heeft in 10 van zijn 12 seizoenen minstens 15 goals met de Creamers gescoord. In het seizoen 2009/10 scoorde hij 9 doelpunten, in het seizoen 2017/18-12. De statistieken van Benzema zijn hier te vinden
Ibrahimovic-Zapate: Ik heb meer goals gescoord dan jij in je carrière hebt gespeeld
Foden zou Foden moeten zijn, niet De Bruyne. Er is maar één de Bruyne