Netherlands

Na 21.00 uur niet meer naar buiten: dit moet je weten over de avondklok

DEN HAAG - Om 21.00 uur vanavond gaat de avondklok in. Tot 4.30 uur de volgende ochtend is het verboden op straat te zijn. Maar er zijn nogal wat uitzonderingen op de regel. Daarnaast moet je de ene keer wel een verklaring bij je hebben en de andere keer weer niet. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Wij zetten alles nog eens voor je op een rij.

De avondklok gaat deze zaterdag in en eindigt op 10 februari om 5.30 uur. Een boete voor overtreders is 95 euro.

Deze mensen mogen wel naar buiten, zonder formulier:

Deze mensen mogen naar buiten, maar moeten wel een verklaring of ander bewijs bij zich hebben:

Op deze site van de Rijksoverheid worden verschillende bijzondere situaties uitgelegd.

Formulieren

Wie om de een of andere reden toch naar buiten moet, moet een verklaring avondklok bij zich hebben. Dat kan een werkgeversverklaring zijn en/of een eigen verklaring. Die mag je digitaal of geprint bij je hebben. Het moet echter wel de officiële verklaring van de Rijksoverheid zijn, een verklaring die je baas voor je heeft opgesteld is niet geldig.

Eigen Verklaring Avondklok

Wie 's avonds na 21.00 uur toch naar buiten gaat, moet een Eigen Verklaring Avondklok kunnen laten zien, dat mag zowel digitaal als op papier. Bij een noodsituatie, terugkeer uit het buitenland of het uitlaten van de hond heb je geen verklaring nodig.

Werkgeversverklaring

Wie voor zijn werk na de avondklok nog buiten moet zijn, moet een Werkgeversverklaring bij zich hebben. Die kan je via je werkgever krijgen, die is ook degene die bepaalt of je een verklaring krijgt en vult die voor je in. Daarnaast moet je dan ook een Eigen Verklaring Avondklok bij je hebben. Twee formulieren dus.

Wat gebeurt er als je het formulier bent vergeten?

De politie liet weten vooral te controleren op mensen die bewust de regels van de avondklok schenden. 'De fase van waarschuwen is voorbij', vertelde de landelijke korpschef Henk van Essen bij Op1. Als je op straat bent zonder geldige reden en moedwillig de regels overtreedt, krijg je een bekeuring', zei de korpschef. Bij een noodgeval is het aan de agent om de situatie te beoordelen, er zal dan begrip zijn voor het ontbreken van een formulier. 'De insteek van het beleid is niet om boetes uit te delen', liet het ministerie van Justitie en Veiligheid eerder weten.

Volgens het kabinet blijkt uit onderzoek dat het kan leiden tot een vermindering van acht tot dertien procent van de R-waarde (reproductiegetal). Rutte zegt dat de avondklok in het buitenland ook 'een effectief middel' is gebleken bij de bestrijding van het virus. Een meerderheid van de Tweede Kamer wilde ook een avondklok. Op 2 februari wordt bepaald of de avondklok wordt verlengd.

LEES OOK:

Football news:

Manchester United betaalt bijna 5 miljoen euro aan bonussen voor Bruno als hij de top 3 van de Gouden Bal betreedt of de PFA-speler van het jaar wordt
Arsenal rapporteerde een verlies van 47,8 miljoen pond voor het laatste verslagjaar
Carragher over het vervangen van Salah tegen Chelsea: ik dacht dat het vreemd was
Liverpool zijn geïnteresseerd in Coulibaly
Golovin-de beste speler van Monaco in februari volgens de fans
Man City bereidt voor Zinchenko een contract voor voor 5 jaar met een salaris van 90 duizend pond per week (Claret&Hugh)
Salah 's agent maakte een einde aan de tweet na het vervangen van de speler in de 62e minuut van de wedstrijd met Chelsea