Netherlands

NASA-sonde verliest kostbaar gruis van planetoïde

De ruimtesonde van NASA die woensdag na twee jaar met veel moeite op de planetoïde Bennu landde en daar gruis oppikte, blijkt kleine deeltjes van dat materiaal te verliezen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft dat laten weten op een ingelaste persconferentie.

De planetoïde staat op 333 miljoen kilometer van de aarde. Ruimtesonde Osiris-Rex verzamelde er ongeveer 400 gram aan materiaal, meer dan NASA had verwacht. Maar de grijparm is met zo veel kracht op de planetoïde geland dat stenen zijn komen vast te zitten rondom de deksel van de houder waar het gruis in bewaard wordt. Daardoor lekken nu kleine deeltjes weg in de ruimte.

"We denken dat we materiaal aan het verliezen zijn. Meer dan ik zou willen", zei hoofdwetenschapper Dante Lauretta van de missie. Er zou inmiddels ongeveer 5 tot 10 gram aan gruis zijn weggelekt. "Het goede nieuws is dat we veel materiaal hebben."

Er wordt nu geprobeerd om zo veel mogelijk van het ruimtegruis veilig te stellen. Dat gebeurt in een speciale capsule aan boord van de sonde.

De missie wordt als geslaagd beschouwd als het lukt om minstens 60 gram stof van Bennu mee naar de aarde te nemen. De sonde zal pas in 2023 weer op de aarde landen.

Football news:

Salzburg scoorde 8 goals in de Oostenrijkse wedstrijd. Spel met Lokomotiv op dinsdag
Juve heeft geen van hun drie wedstrijden in de Serie A gewonnen zonder Ronaldo
Pogba wordt verkeerd begrepen. Dit is een geweldige speler, zijn mislukkingen gebaand
Andrea Pirlo: Ronaldo is een extra voordeel, maar Juve moet hun eigen voetbal spelen zonder hem
Inzaghi over de loting met Juve: we hadden kunnen winnen als Benevento slimmer was geweest op de tegenaanval
We hebben een serieuze discussie nodig. Ik heb het gevoel dat ik ben afgekoeld tot de wedstrijd in zijn huidige staat
Flick over 3:1 met Stuttgart: we begrijpen dat Voor zo ' n spel we geen prijzen voor schoonheid zullen krijgen, maar Bayern bereikt resultaten