Netherlands

Natuur in Brabant heeft elk jaar 60 miljard liter water nodig

De natuur in Noord-Brabant heeft jaarlijks 60 miljard liter water nodig om te overleven. Voor het eerst is daar onderzoek naar gedaan door verschillende natuurorganisaties.

Ondanks de overvloedige regen van de laatste weken is de grond op veel plekken in Nederland nog te droog. Dat heeft te maken met de droge zomers van de afgelopen jaren. Daardoor is de grondwaterstand nu laag, zegt hydroloog Corine Geujen van Natuurmonumenten in het NOS Radio 1 Journaal: "De natuur ontvangt daardoor te weinig water en dat heeft ze eigenlijk wel nodig."

Volgens Geujen is er een 'onbalans' in de waterverdeling in Brabant. Naast drinkwater is er ook water nodig voor de industrie en voor boeren om hun gewassen te besproeien. "Zeker in de laatste jaren met de droge zomers is het gebruik daarvan flink toegenomen. Dat trekt allemaal aan het grondwater."

Onlangs bleek al dat de schade die de droogte heeft toegebracht aan flora en fauna steeds moeilijker te herstellen is.

Minder oppompen, meer vasthouden

Volgens Natuurmonumenten valt er genoeg neerslag in Brabant, maar een groot deel daarvan wordt afgevoerd via bijvoorbeeld sloten, kanalen en de Maas naar zee. Ongeveer 20 procent van het regenwater zakt in de bodem en vult het grondwater aan.

Om ervoor te zorgen dat de natuur toch aan voldoende water komt, moet er volgens de natuurorganisaties ongeveer 100 miljoen liter minder grondwater worden opgepompt door de boeren en de industrie.

Daarnaast hoopt Natuurmonumenten dat er bespaard wordt op het winnen van drinkwater en dat er andere manieren worden gevonden om aan drinkwater te komen. "Dus bijvoorbeeld het winterwater vasthouden en bergen en dan gebruiken als watervoorziening", zegt Geujen.

Er moet volgens Natuurmonumenten ook zo'n 250 miljoen liter water extra worden vastgehouden. Dat lijkt een hele klus. "Dat ga je niet zomaar overal doen. Maar je zou kunnen beginnen met het aanleggen van bufferzones rond natuurgebieden waar dat water kan worden vastgehouden", aldus Geujen.

Nieuwsuur maakte deze video over de droogte:

Football news:

Alaba wil 15 miljoen euro per jaar verdienen. Juventus, PSG en Chelsea zijn geïnteresseerd in hem.De toekomst van Bayern verdediger David Alaba blijft onzeker. Juventus is zeer geïnteresseerd in de diensten van de 28-jarige Oostenrijkse. PSG en Chelsea strijden er ook voor. De clubs praten met agent Pini Zahavi
Bayern wil volgend seizoen bij middenvelders Gladbach Neuhaus en Zakaria tekenen
Kane heeft Tottenham ' s training gemist. Zijn deelname aan de wedstrijd met Arsenal is mogelijk ... Tottenham Striker Harry Kane miste vandaag de club training sessie. Daarnaast nam aanvaller Carlos Vinicius, middenvelder Erik Lamela en verdediger Sergio Regilon niet deel aan de sessie. Volgens de hoofdcoach van het team, Jose Mourinho, miste Lamela zeker de wedstrijd van de volgende ronde van de Premier League met Arsenal, de deelname van andere spelers aan de Derby is mogelijk. Ik denk niet dat hij (Lamela) een kans heeft om in het weekend te spelen. Harry, Vinicius en Sergio hebben de kans om in vorm te komen. Ik zal het je niet vertellen. Ik denk dat hij een goede kans heeft [om te spelen op zondag], Ik wil niet liegen, ik wil niets te verbergen over of hij zal spelen of niet. Ik denk dat hij zal spelen, dat is mijn gevoel Mourinho zei. Tottenham speelde Arsenal in de 11de Ronde van de Premier League op 6 December
Vergelijk me niet met Guardiola. Ik heb niet gezegd dat Anderlecht Manchester City zal worden.Anderlecht manager Vincent Kompany vroeg hem niet te vergelijken met Pep Guardiola die verantwoordelijk is voor Manchester City. Je moet stoppen met mij te vergelijken met Guardiola omdat ik hier niet kwam en zei dat Anderlecht Manchester City zou worden. Ik heb nog nooit zoiets gezegd, maar het blijft aan me plakken. Mijn zorg is dat we te dicht bij Pep komen, want hij is eigenlijk buiten bereik. Het laat de club naïef lijken. Maar dat doen we niet op het veld. Niemand heeft het over het reproduceren van iets. We zijn geïnteresseerd in de identiteit van Anderlecht, dat is alles. De club zal anders zijn en dat moeten we accepteren. Dit is altijd het geval in het voetbal. Als Pep wint, wil iedereen spelen zoals hij. Het is als een religie: men wil bewijzen dat hij in alles gelijk heeft, en de ander wil bewijzen dat hij in alles ongelijk heeft. Maar er is geen absolute waarheid. Ik ken de stijl van spel en principes die historisch overeenkomen met Anderlecht. Dat mogen we niet vergeten
Bruno werd voor de vijfde keer Manchester United ' s speler van de maand. Het werd in Januari
Pogba wil Manchester United verlaten. Ga gewoon weg, geen probleem
Er is geen andere speler op deze wereld. Messi is maar een tientje. En Harry speelt al als De Bruyne ... Voormalig arsenalspeler Paul Merson heeft gesproken over Tottenham striker Harry Kane. Ik vind het moeilijk om woorden te vinden. Om het te beschrijven. Hij is niet ver van de beste voetbalspeler ter wereld. Ian Wright, Alan Shearer, Sergio Aguero, Robbie Fowler, Andy Cole, Les Ferdinand, Jamie Vardy zijn top centrumforwards. Kane is een van hen, maar dan gaat hij spelen waar Kevin De Bruyne speelt, waar Eric Cantona en Dennis Bergkamp speelden. En Harry doet het goed