Netherlands

Onderzoek naar eigenaar Belgische Blokkerwinkels

Blokker Dirk Bron kocht onlangs 129 Belgische Blokkerwinkels. Het OM onderzoekt of hij in 2016 een partij neponderbroeken verkocht.

Justitie doet onderzoek naar Dirk Bron, de nieuwe eigenaar van de 129 Belgische vestigingen van Blokker. Het onderzoek houdt verband met een partij merkonderbroeken uit Turkije die Bron in 2016 verkocht maar die later nep bleek te zijn, bevestigt hij woensdag na berichtgeving van het AD en De Telegraaf. Het Openbaar Ministerie in Den Haag bevestigt dat er een onderzoek loopt.

Bron wordt verdacht van het niet afdragen van omzetbelasting, verduistering, oplichting en witwassen. Het onderzoek werd volgens hemzelf geopend na een melding van de bank dat hij „grote bedragen cash opnam”. „Daarna hebben ze mijn telefoon afgetapt om er achter te komen wat er aan de hand was.” Twee dagen zat hij in 2016 op het politiebureau om toelichting te geven op de onderbroekendeal die hij eerder dat jaar sloot en contant had betaald.

De gewraakte onderbroeken kocht Bron naar eigen zeggen via een Nederlandse handelaar die zijn voorraad weer via de Björn Borg-fabriek in Turkije gekocht zou hebben. „Later ben ik er achter gekomen dat de partij backdoor was ingekocht [...]. Dat wil zeggen: het waren fake-artikelen, maar wel uit de echte fabriek.” De tussenhandelaar zou hem zelfs een factuur van de fabriek hebben laten zien. In Brons boeken stond de deal eveneens netjes vermeld, zegt hij zelf.

„Ik verwacht niet veroordeeld te worden, want in Nederland mag je contant inkopen. Het is niet verboden dat je cash betaalt”, aldus Bron aan de telefoon. Hij zegt er meerdere keren bij het OM op aangedrongen te hebben dat de zaak voor de rechter wordt gebracht. „Ik wil dit toch wel een keer de wereld uit hebben.” Hij heeft er dan ook geen moeite mee dat zijn naam genoemd wordt in dit artikel.

Het opkopen van goedkope partijen is een specialisme van Bron. Dat is ook zijn plan voor de Belgische Blokkervestigingen. De winkels worden omgebouwd tot een nieuwe keten genaamd Mega World. Daar wil hij producten die bijvoorbeeld te veel geproduceerd zijn of afkomstig zijn van failliete bedrijven met korting verkopen. Hij is al bezig met het aanleggen van een nieuwe winkelvoorraad.

Michiel Witteveen, sinds een klein jaar eigenaar van Blokker, was toen hij de Belgische winkels vorige week verkocht niet op de hoogte van de strafzaak, zegt hij. „Wij hebben hier gisteren kennis van genomen. Hij heeft ons toen uitgelegd wat er speelde. Het is niet aan ons om daar nu rechter in te spelen. Hij wordt voorlopig alleen verdacht.”