Netherlands

Provincie mag nog geen knobbelzwanen laten afschieten

De provincie Utrecht mag voorlopig geen knobbelzwanen laten afschieten. De provincie verleende een ontheffing voor afschot vanaf 1 december, maar daar maakten dierenrechtenorganisaties bezwaar tegen. In afwachting van die procedure mogen geen knobbelzwanen worden afgeschoten, besloot de voorzieningenrechter van de rechtbank in Utrecht maandag.

Schadehistorie
De provincie wil voorkomen dat de knobbelzwanen door begrazing veel schade aanrichten aan landbouwgewassen. Als wegjagen niet lukt, mogen ze worden afgeschoten. De stichtingen Fauna4life, Animal Rights, Dierenradar en de Faunabescherming vinden dat nog helemaal niet duidelijk is dat de knobbelzwanen daadwerkelijk zoveel schade veroorzaken. De rechter is het daarmee eens. Hij vindt ‘dat er onvoldoende en te grofmazig inzicht is gegeven in de schadehistorie’.

Beschermde vogelsoort


De knobbelzwaan is een beschermde vogelsoort die niet mag worden gedood. Vanuit de Europese Vogelrichtlijn zijn er zware eisen om van dit verbod af te wijken, stelt de rechter. Hij noemt het belang van de provincie om landbouwschade in de komende wintermaanden te voorkomen onvoldoende. De rechter verwacht een ‘nauwkeurige en treffende motivering’ van de provincie.

Verwarring


De knobbelzwaan komt vaak voor in groepen met andere beschermde soorten. De stichtingen zijn bang dat bij de jagers verwarring ontstaat, waardoor ook de kleine zwaan en de wilde zwaan worden verstoord of gedood. Maar volgens de rechter kan dat in deze procedure geen rol spelen, omdat die alleen gaat over de knobbelzwaan. De provincie hoeft daarom niet te kijken naar de gevolgen voor de kleine zwaan en de wilde zwaan.

Onschuldige dieren


De dierenrechtenorganisaties zijn blij met het besluit van de rechter, want het verlenen van de ontheffing ‘rammelde aan alle kanten’. Ze vinden dat de provincie eventuele schade die de zwanen aan landbouwgewassen aanrichten kan voorkomen door preventieve middelen in te zetten. ‘De provincie is verantwoordelijk voor de bescherming van alle inheemse soorten in haar provincie’, zegt Jessica Smit van Animal Rights. ‘Als niemand naar de rechter stapt, krijgen onschuldige dieren zonder protest de kogel.’ (ANP)

Football news:

Wijnaldum op Liverpool: we hebben problemen met de implementatie en het is moeilijk uit te leggen hoe zwaar de wedstrijd is. We hadden een goed plan. We wilden veel bezit. Als gevolg daarvan hebben we genoeg kansen gecreëerd, waaronder honderd procent, maar helaas zijn we er niet in geslaagd om te scoren. We misten scherpte, en ze scoorden vanaf de strafplaats
Real Madrid speelt Getafe in La Liga op 9 februari. De wedstrijd van de eerste ronde werd uitgesteld vanwege de degradatie van Madrid uit de Spaanse Cup
Monaco kocht topscorer Brugge Diatt voor 16 miljoen euro
Crystal Palace heeft Mainz 1,5 jaar lang topscorer Mateta geleend met het recht om uit te kopen voor 15 miljoen euro.Crystal Palace heeft aangekondigd dat Mainz Jean-Philippe Mateta voor anderhalf jaar in bruikleen heeft gekregen met de mogelijkheid om uit te kopen. Volgens Sky Sports heeft het huurcontract van de 23-jarige Fransman de Londenaren 2,7 miljoen pond gekost (3 miljoen euro)
Ik denk niet dat Liverpool in een crisis zit. Burnley coach na 1-0 op Anfield
Andujar Oliver over de straf in het voordeel van Attico Madrid: Arbela miste Suarez. Hij viel zelf
Loko keerde Shchigolev terug naar de post van hoofd van de Academie. Hij werkte in de RFU