Netherlands

Rutte: ik had eerder met ouders moeten praten over toeslagendrama

Premier Mark Rutte vindt dat hij eerder het gesprek had moeten aangaan met ouders die klem kwamen te zitten in de toeslagenaffaire. Dat heeft hij gezegd tijdens zijn verhoor door een Kamercommissie die dat schandaal onderzoekt.

Rutte ging in januari van dit jaar, op dringend verzoek van de Tweede Kamer, in gesprek met een grote groep gedupeerde ouders. Pas toen kreeg de affaire “echt voor mij een gezicht”, zei hij. “Dat vond ik zeer emotioneel.” De premier zei destijds al dat hij het tijdens die ontmoeting niet droog had kunnen houden.

Sindsdien is er geen vervolggesprek geweest, antwoordde Rutte op een vraag van commissievoorzitter en CDA-Kamerlid Chris van Dam. Dat had volgens de premier afgelopen zomer moeten gebeuren, maar daar kwam de corona-uitbraak tussen. Op aandringen van Van Dam beloofde Rutte er alsnog werk van te maken.

De urenlange sessie in Rijswijk, samen met minister Wopke Hoekstra (Financiën), volgde kort op het aftreden van staatssecretaris Menno Snel. Die moest het veld ruimen omdat hij het vertrouwen van de Tweede Kamer in zijn aanpak van de toeslagenaffaire had verloren.

Rutte denkt overigens niet dat hij iets anders zou hebben gedaan als hij wel eerder het gesprek met ouders had gevoerd. “Omdat ik vond en vind dat Snel goede dingen deed”, aldus de premier. Hij zei het nog altijd “jammer” te vinden dat de bewindsman moest vertrekken.

De premier maakte opnieuw excuses aan de vele duizenden ouders die door de fiscus vals werden beschuldigd van fraude en in diepe financiële ellende werden gestort. Hij sprak een “tragisch ongeluk” en maakte de vergelijking met een bal die een ravijn in rolt, zonder dat iemand een been uitsteekt om de bal tegen te houden.

Op aandringen van de commissie beaamde Rutte dat de fraudejacht “ontspoord” was. Hij erkende ook dat dit mogelijk kwam doordat vanuit het kabinet na een reeks fraudeschandalen veel nadruk werd gelegd op bestrijding van misbruik van belastinggeld.

Ook daarbij stak Rutte de hand een klein stukje in eigen boezem. Hij had “explicieter” moeten aangeven dat dit geen vrijbrief kon zijn om rechten van burgers met voeten te treden. Maar hij vindt wel dat het kabinet zelf voldoende oog had voor de balans tussen fraudebestrijding en de dienstverlening aan burgers.

“Ik schaam me dat het toeslagensysteem nog niet is herzien”, zei Rutte verder. In de verhoren werd duidelijk hoe verschillende pogingen om een einde te maken aan de ingewikkelde kinderopvangtoeslag strandden. Het systeem bestaat nog steeds, en zal op zijn vroegst door een nieuw kabinet op de schop worden genomen.

Football news:

Jovic scoorde twee keer in de eerste wedstrijd voor Eintracht. = = Clubcarrière = = Luka Jovic maakte zijn debuut voor Real Madrid in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Spanje op 14 januari 2012. Hetzelfde aantal doelpunten van de Serviër in twee seizoenen te Madrid. Jovic speelde 32 wedstrijden voor de Spaanse club. De laatste keer dat de striker scoorde was op 9 februari 2020. De volledige statistieken van de 23-jarige spits zijn hier te vinden
Liverpool scoorde 34 punten in 18 Premier League wedstrijden. In het seizoen 2015/16 (27) scoorde het team van Jurgen Klopp 34 punten na 18 wedstrijden van het toernooi. Slechts één keer is het team slechter begonnen onder een Duitse specialist-dit gebeurde in Klopp ' s eerste seizoen in Liverpool. Na 18 wedstrijden van de Premier League in 2015/16 scoorde de Reds 27 punten. De Merseysiders winnen het kampioenschap niet voor 4 opeenvolgende wedstrijden. In drie van hen slaagde het team er niet in om te scoren. Op 21 januari speelt Liverpool de volgende wedstrijd tegen Burnley. Verenigd met Liverpool en bleef de eerste: opnieuw nullen in de top match. Maar voor de verloren nu leidt stad
= = Clubcarrière = = Mainz debuteerde in de Bundesliga tegen Eintracht en scoorde één punt. Hierdoor konden ze de club van Gelsenkirchen omzeilen en de 17e plaats bereiken. Op zijn beurt keerde Schalke terug naar de laatste plaats in de stand. Op dit moment hebben de clubs elk 7 punten, maar Mainz is hoger vanwege het betere doelverschil
Messi zal beginnen voor de Super Cup finale met Atletisch
Lautaro op Lukaku voor Juve: Ronaldo zal een belangrijke rol spelen in de wedstrijd, maar we hebben ook onze Moordenaar
Jovic scoorde een dubbel in de eerste wedstrijd voor Eintracht. Bijna een jaar is verstreken sinds de laatste goal voor Real Madrid
Klopp pro 0:0 met Manchester United: We hebben niet gescoord, en dat is het belangrijkste in het voetbal. Dit is niet het resultaat dat we wilden