Netherlands

Sommige stemlokalen in 2021 langer open, zeventigplussers mogen ook per post stemmen

Corona Om het stemmen veiliger te maken bij de Tweede Kamerverkiezingen, wil het kabinet een aantal tijdelijke maatregelen nemen.

Eén vaste verkiezingstraditie moet er door het coronavirus alvast aan geloven. Het kabinet wil dat kiezers bij de komende Tweede Kamerverkiezingen in een aantal stemlokalen al een aantal dagen vóór de verkiezingsdag – 17 maart 2021 – hun stem kunnen uitbrengen. Van oudsher vinden verkiezingen in Nederland op één dag plaats, altijd op een woensdag.

Door kiezers meer tijd te geven, wil het kabinet het besmettingsrisico verkleinen en voorkomen dat de verkiezingen uitgroeien tot een superspread-event voor het coronavirus. Het is niet de enige aanpassing: zeventigplussers krijgen, als kwetsbare groep, de kans per brief te stemmen. Dat is volgens Haagse bronnen de inhoud van een brief die minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) deze week naar de Tweede Kamer stuurt.

Het voorstel vergt een wijziging van de wet, maar heeft in de Tweede Kamer veel voorstanders. Eerder kwam Ollongren al met andere plannen om de verkiezingen coronaproof te maken, onder andere door extra stemlokalen in te richten voor verpleeghuisbewoners en kiezers niet twee maar drie volmachtsstemmen te geven. De Tweede Kamer is daarmee al akkoord, de Eerste Kamer stemt er volgende week over.

Een staatscommissie onder leiding van VVD-coryfee Johan Remkes pleitte in 2018 al voor een permanente invoering van meerdaags stemmen en poststemmen om het voor kiezers gemakkelijker te maken hun stem uit te brengen. Zo ver wil het kabinet nu niet gaan. Het blijft vooralsnog een eenmalige uitzondering.

Lees ook: Rutte III zet kleine stapjes naar democratische vernieuwing

Football news:

Neymar over hereniging met Messi: volgend jaar moeten we het doen
Scott Micromini: ik hoop dat Manchester United Leipzig zal winnen en de middenvelder Manchester United Scott Micromini de kansen van Manchester United inschat om in aanmerking te komen voor de knock-outfasen van de Champions League
Lampard over de vraag of Giroud in de Premier League zal beginnen: we zullen zien. Forward scoorde 4 doelpunten voor Sevilla
Lucescu na 0:3 met Juve: Dynamo is aan het leren, het krijgen van ervaring en moet gaan naar de Eurovesna
Je kunt niet half zwanger zijn en de Play-offs half halen. Tuchel op PSG ' s kansen in de Champions League
Barcelona eerste ooit Champions League penalty schop in 5 opeenvolgende rondes
Bijna zwanger betekent niet zwanger. Dit is Tuchel 's metafoor over PSG' s kansen voor de Champions League play-offs: we leggen uit hoe ze zich aanpassen aan Manchester United en RB