Netherlands
An article was changed on the original website

Staatssecretaris Harbers: 'Overlast asielkrakers We Are Here onaanvaardbaar'

De overlast die de vluchtelingen We Are Here veroorzaken met het kraken van Amsterdamse panden is 'volstrekt onacceptabel', vindt staatssecretaris Mark Harbers (Immigratie). Maar hij wijst er ook op dat het bewaren van de openbare orde en het tegengaan van kraken aan politie, justitie en burgemeester is.

Harbers hekelt de leden van de actiegroep. "Ze stellen alles in het werk om rechterlijke uitspraken naast zich neer te leggen en hun vertrek uit Nederland te frustreren."

Mensen zonder verblijfsvergunning zijn verplicht te vertrekken en zijn daarvoor zelf verantwoordelijk, stelt de staatssecretaris. Maar 'als iemand niet vertrekt, kan de overheid ook overgaan tot gedwongen vertrek'.

We Are Here verliet eerder vandaag de panden die ze in Amsterdam-Oost hadden gekraakt. De zestig krakers moesten de huizen in de Rudolf Dieselstraat verlaten. Volgens een woordvoerder weten ze nog niet waar ze de nacht gaan doorbrengen.

Zodra de ongedocumenteerden hun spullen uit de woningen hadden gehaald, timmerde woningcorporatie Ymere de ramen en deuren dicht. De politie hield daarbij een oogje in het zeil, terwijl de krakers hun huisraad in een busje laadden.

De groep probeerde zondag al een nieuw onderkomen te kraken op de Hoogte Kadijk, maar dat mislukte. Vandaag volgde een nieuwe vergeefse poging, op de Weesperzijde. Beide panden bleken bewoond. Op de Weesperzijde waren volgens de politie binnen 'wat schermutselingen'. Ook zijn binnen enkele deuren vernield. De politie onderzoekt dat.

De vluchtelingen gingen eind maart in de leegstaande woningen wonen. Tot twee keer toe werd een zogenoemde 'vergiskraak' gedaan in een bewoonde woning. Eén keer stond een bewoonster onder de douche. 

Het nieuwe college wil snel een 24 uursopvang openen voor uitgeprocedeerde asielzoekers, maar dat duurt nog even voor die er is. We Are Here wil er ook geen gebruik van maken.

Meer op rtlnieuws.nl:

Football news:

Giovanni Simeone: Ik wil graag onder leiding van mijn vader spelen. Ik droom van Attico
Van der Vaart op Maguire: hij vertelt zijn vrouw elke dag: Ik heb het verpest, maar ik krijg nog steeds veel betaald
Kevin denkt er niet aan om Manchester City te verlaten. 90% van het nieuws is onzin
Ronaldo is de koning van de alcohol. Ik was uit met Vieri, smekend om bier van de media, en ik bedacht hoe ik moest drinken voor de coach
MLS is terug: bijna 9 minuten protest tegen racisme en een gigantisch virtueel adidas logo in het midden van het veld
Ik ben blij dat hij gebleven is. We hebben ervaring nodig in een team met kinderen die rondrennen
Duitsland manager Bierhoff: Havertz is een speler voor Real Madrid