Netherlands

'Stekker uit CoronaMelder-app als coronacrisis voorbij is'

De app CoronaMelder wordt op 1 september landelijk ingevoerd. Dat heeft minister De Jonge vandaag in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt. Deze app moet het makkelijker maken om contactonderzoek te doen, om verdere coronabesmettingen te voorkomen. Volgens Ron Rozendaal, directeur Informatiebeleid bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, kan de stekker uit de app als de coronacrisis voorbij is.

Er is kritiek op het gebrek van een einddatum voor het gebruik van de app. Mensen zijn bang dat er een surveillance-infrastructuur ontstaat, die niet wordt afgebroken, maar alleen maar wordt uitgebreid. Dat ontkent Roozendaal. Hij vertelt dat de app bedoeld is zolang als de coronacrisis duurt en dus nodig is. Zodra die voorbij is, kan de stekker weer uit de app.

Lees ook | Kabinet wil CoronaMelder-app 1 september invoeren

Gegevens blijven anoniem

Ook blijven de gegevens anoniem, zegt Rozendaal. De app is een aanvulling op het nieuwste werk dat de GGD doet en blijft doen, vertelt hij. 'Als je niet meer weet naast wie je hebt gezeten, dan helpt de app je.' Een GGD-medewerker kan je aan het eind van het contactonderzoek-gesprek vragen of je ook CoronaMelder op je telefoon hebt, en of je bereid bent om gegevens anoniem door te geven aan andere gebruikers. 'Dit gaat altijd via de GGD. Je kunt niet zomaar melden of je positief bent, die moet door een labuitslag bevestigd zijn', zegt Rozendaal.

Lees ook | Inzet apps en druktemeters te klein om drukte op bepaalde plekken te voorkomen

De app zou in eerste instantie leunen op de digitale infrastructuur van de belastingdienst, maar nu niet meer. Voor de technische implementatie van de app betekent dat niets, zegt Rozendaal, en er is ook geen kans op vertraging bij de invoering.

Football news:

De Ligt heeft een schouderoperatie gehad en zal 3 maanden missen
Modibo-geïnfecteerd met coronavirus Barcelona speler. De ziekte gaat voorbij zonder symptomen
Lichtsteiner maakte zijn carrière af. De Voormalige Juve en Arsenal defender is 36 jaar oud
Matuidi verliet Juventus. De middenvelder gaat naar Inter Miami Beckham
Goetze wees Beckham ' s Inter af. Mario wil in Europa spelen
Tonali gaat naar Inter na het einde van de Europa League
Gasperini werkte bij Juventus (alleen met jeugd) en Inter (ontslagen na 5 wedstrijden), maar Atalanta werd de grootgrondbezitter voor hem