Netherlands

Tweede Kamer wil hoorzitting met NAM vanwege uitspraken over huisversterkingen

Gaswinning NAM-directeur Johan Atema stelde dat slechts vijftig Groningse huizen versterkt hoeven te worden wegens bevingsgevaar. De Tweede Kamer wil opheldering over die uitspraak.

De vaste Kamercommissie van Economische Zaken en Klimaat in de Tweede Kamer wil nog voor de zomer een hoorzitting met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) over uitspraken van directeur Johan Atema over de huizenversterkingsoperatie in Groningen. Dat melden omroep RTV Oost en het Dagblad van het Noorden woensdag. Wanneer de eerste hoorzitting plaats zal vinden, is nog niet bekend.

Atema kreeg veel kritiek nadat hij vorige week in NRC had gezegd dat slechts vijftig Groningse woningen versterkt hoeven te worden wegens bevingsgevaar, in plaats van de eerder gedachte 26.000 huizen. De versterkingsoperatie zou „niet meer nodig” zijn, omdat de kans op zware bevingen fors is afgenomen en het gebied daardoor veilig genoeg is. Dat zou de NAM veel geld besparen: het versterken van alle 26.000 is een miljardenoperatie. Tot nu toe werd ongeveer de helft van die huizen individueel geïnspecteerd en werden tweeduizend huizen daadwerkelijk versterkt.

PvdA-Kamerlid en lid van de commissie Economische Zaken en Klimaat Henk Nijboer zegt duidelijkheid te willen over hoe de NAM de huisversterkingsoperatie ziet. Ook wil hij NAM-aandeelhouders Shell en Exxonmobil ondervragen. „De agenda van de NAM is voor mij volstrekt helder: zo min mogelijk geld uitgeven aan Groningen”, aldus Nijboer. „Ik wil dat zij duidelijk maken voor de Kamer, voor het land, hoe zij hier in staan.”

Tegen RTV Oost en Dagblad van het Noorden stelde Atema het „jammer” te vinden dat er „onrust is ontstaan over het interview in NRC”. Ook zei hij het getal van vijftig huizen die versterkt moeten worden, niet hebben moeten noemen. „De indruk is daardoor ontstaan dat NAM bestaande afspraken niet wil nakomen. Dat is niet het geval”, aldus Atema. „NAM betaalt volgens afspraak alle kosten voor versterking en schade die het gevolg zijn van gaswinning.”

Football news:

Vidal en Medel krijgen een boete voor een bezoek aan een kapper in een hotel in Chili. De Federatie bevestigde het verhaal met prostituees niet
Javi Martinez verhuisde naar Qatar
Turkse aanvoerder Yilmaz bij vertrek uit de Euro: we verontschuldigen ons bij iedereen, we schamen ons
Ik werd zelfs verliefd op Mancini. Deze Euro maakt elke Italiaan gelukkiger
Chalhanoglu is Interessant om te Inter. Hij heeft een contract met Milaan tot 30 juni
Yuri Kaminsky op Euro 2020: We kijken en wroeten voor ons team. We geven geen advies aan Cherchesov en bouwen geen tactiek, maar natuurlijk bespreken we het
Vidal, een Model, en 5 andere Chili spelers hadden een seks partij met prostituees in een hotel bij de Copa America