Netherlands

Vakanties, evenementen, testen en de CoronaCheck-app: wat moet je weten?

Het mag (bijna) weer: op vakantie, naar evenementen en naar discotheken. Maar je moet daarvoor wel bewijzen dat je gevaccineerd bent of negatief getest. Hoe werkt dat precies de komende maanden? Hieronder geven we uitleg per scenario.

Ik wil op vakantie binnen de EU

Check altijd eerst de kleurcode van het land, adviseert de Rijksoverheid. Op de site van Buitenlandse Zaken staan de regels per land die op dit moment gelden. Is een land oranje, dan is het advies om alleen te reizen als het noodzakelijk is. Vakanties zijn wel mogelijk naar gele en groene landen, bij een geel land wordt gevraagd alert te zijn op risico's.

Vanaf 1 juli is het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) beschikbaar. Dat is een QR-code die je kunt uploaden in de CoronaCheck-app. Hoe werkt dat?

Ik wil op vakantie buiten de EU

Voor reizen buiten de EU gelden andere regels en die zijn voortdurend aan veranderingen onderhevig. Voor Turkije is bijvoorbeeld een vaccinatiebewijs nodig of een negatieve PCR-test die niet meer dan 72 uur oud is. Ander voorbeeld: voor de Verenigde Staten geldt op dit moment nog een inreisverbod voor inwoners van Schengenlanden. Check de regels per land dus bij de reisadviezen van Buitenlandse Zaken.

Ik wil naar een evenement of discotheek

Ook voor evenementen heb je de CoronaCheck-app nodig. Verder gelden dezelfde stappen als hierboven beschreven voor reizen binnen de EU: inloggen met DigiD en daar een vaccinatiebewijs, testbewijs (via ophaalcode) of herstelbewijs uploaden.

Je krijgt dan een QR-code die je kunt laten scannen bij de ingang van het evenement. Vergeet niet om ook een identiteitsbewijs mee te nemen. De persoon bij de ingang vergelijkt de gegevens van het legitimatiebewijs met die in het coronatoegangsbewijs.

In deze video laat verslaggever Joris van Poppel zien hoe het testen voor een evenement in zijn werk gaat:

Football news:

Van Dijk op de 1e wedstrijd na blessure: 285 dagen geleden begon mijn terugkeer. Liverpool verdediger Virgil van Dijk reageerde op zijn deelname aan de vriendschappelijke wedstrijd met Hertha (3:4) na 9 maanden herstel van een beenblessure. 285 dagen geleden begon mijn terugkeer naar het veld. Het is moeilijk om te beschrijven hoe ik me voel, maar het is belangrijk om op te merken dat ik het geluk had om steun te krijgen van een groot aantal geweldige mensen. De chirurg, de fysiotherapeuten, de coaches die me vanaf de eerste dag hielpen, de teamgenoten die me kracht gaven, de fans die hun liefde voor mij toonden en mij inspireerden, mijn familie, zonder wie ik niets ben-Dank u allen
Directeur van Sassuolo: Locatelli wil naar Juventus, maar Torino moet onderhandelen met ons
Pochettino dacht er niet aan om naar Real Madrid of Tottenham te vertrekken: er was altijd duidelijkheid in de relaties met PSG
Duiken in de Russische beker: de orthodoxe club van Domodedovo, Krasava en Kairat is een stap verwijderd van de wedstrijd met het RPL team
Man City verkoopt middenvelder Ilic aan Verona voor 7,5 miljoen euro. Hij bracht een jaar op bruikleen er
Roma en Genua zijn het eens geworden over de huurovereenkomst van Shomurodov met een verplichte aankoop voor 17,5+2,5 miljoen euro. Het contract zal worden ondertekend op maandag
Van Dijk speelde voor Liverpool voor het eerst in 9 maanden