Het waarschuwingsniveau dat in het Verenigd Koninkrijk geldt vanwege het coronavirus is opgeschaald van niveau 3 naar niveau 4, wat betekent dat het aantal besmettingen volgens medische experts "hoog is of exponentieel toeneemt", meldt BBC News. Pubs, bars en restaurants in Engeland moeten daarom vanaf donderdag iedere avond om 22.00 uur sluiten.

De Britse premier Boris Johnson zal het Britse parlement en volk dinsdag toespreken. In zijn toespraak zal hij vrijwel zeker aankondigen dat pubs, bars en restaurants in Engeland vanaf donderdag iedere avond om 22.00 uur hun deuren moeten sluiten. Ook mogen gasten alleen geserveerd worden als ze aan een tafel zitten. In enkele delen van het Verenigd Koninkrijk moesten pubs al om 21.00 uur sluiten.

"Niemand onderschat de uitdagingen die deze nieuwe maatregelen met zich meebrengen voor veel individuen en bedrijven. We weten dat het niet makkelijk zal zijn, maar we moeten actie ondernemen om de heropleving van het coronavirus onder controle te houden en de Britse zorgsector te beschermen", zal Johnson volgens een uittreksel van Downing Street zeggen.

In Noord-Ierland blijven de al geldende maatregelen met betrekkingen tot het samenkomen van verschillende huishoudens voorlopig nog van kracht, werd maandag bekend. Daarnaast worden in vier gebieden in Wales extra maatregelen genomen. Ook in Schotland worden binnenkort extra maatregelen verwacht.

Maandag werd bekend dat de aandelen in grote Britse café- en restaurantgroepen flink zijn gedaald door de mogelijke nieuwe lockdownmaatregelen in het Verenigd Koninkrijk.

'Zonder actie straks 50.000 positieve tests per dag'

In het Verenigd Koninkrijk dreigt een tweede golf van het COVID-19-virus. Adviseurs van de regering waarschuwden maandag dat het aantal positieve tests halverwege oktober met 50.000 per dag kan toenemen als er niet ingegrepen wordt.

Het Verenigd Koninkrijk is hard geraakt door het coronavirus. Momenteel is het aantal dodelijke slachtoffers hier het hoogst van heel Europa. Net als Nederland kreeg ook het Verenigd Koninkrijk in september te maken met een toename in het aantal nieuwe coronagevallen. Maandag werden er 4.368 positieve tests geregistreerd in het VK. Een dag eerder waren dat er 3.899.