Netherlands

‘VS overwegen inreisverboden voor Europa en Brazilië in te trekken’

‘VS overwegen inreisverboden voor Europa en Brazilië in te trekken’

De Verenigde Staten overwegen de inreisverboden in te trekken die gelden voor alle niet-Amerikaanse burgers die onlangs in Brazilië, Groot-Brittannië, Ierland en 26 andere Europese landen waren. Dat hebben vijf Amerikaanse bronnen binnen de regering en luchtvaartsector gezegd tegenover persbureau Reuters. De regering van de zittende president Donald Trump heeft de verboden voor Europa en Brazilië in respectievelijk maart en mei ingesteld om de verspreiding van het coronavirus te beperken. De inreisverboden voor niet-Amerikaanse burgers uit China en Iran blijven overigens in stand.

De beperkingen voor de betreffende landen zouden niet meer logisch en willekeurig zijn, omdat voor de meeste andere landen in de wereld geen inreisverbod geldt. Ook moet het openstellen van de grenzen de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen ondersteunen, die het sinds de uitbraak van de coronapandemie financieel zwaar hebben.

Hoewel het plan steun zou hebben van onder meer de Amerikaanse ministeries die verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van Covid-19, zou president Trump nog geen definitieve beslissing hebben genomen over de kwestie. Het is mogelijk dat Trump alsnog anders besluit, zeggen de bronnen, omdat het aantal coronabesmettingen in Brazilië en veel Europese landen nog altijd toeneemt. Worden de inreisverboden inderdaad opgeheven, dan is het vooralsnog onduidelijk wanneer dat precies gebeurt. De regering-Trump wilde woensdag geen commentaar geven aan Reuters.

Het inreisverbod voor burgers uit veel Europese landen geldt sinds maart.

Rekenkamer: ministers hielden zich niet altijd aan regels rond riskante garanties en leningen

Toen het kabinet met garanties en leningen kwam om de economische schade door de coronacrisis tegen te gaan, is er niet altijd voldaan aan de regels die voor het opstellen van dit soort regelingen zijn opgesteld. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer woensdag in een rapport. De cijferaars wijzen erop dat die regelingen na de kredietcrisis niet voor niets zijn aangescherpt, en dat ook minister Wopke Hoekstra het belang ervan tijdens de pandemie zelf nog had onderstreept.

Het kabinet heeft voor meer dan 60 miljard euro aan leningen en garanties verstrekt, blijkt uit een overzicht van de Rekenkamer. Daarbij zijn garanties aan het Landelijk Consortium Hulpmiddelen niet meegerekend, omdat daarvoor geen maximum is gesteld. In de meeste gevallen werd daarbij een zogenoemd toetsingskader risicoregelingen ingevuld waarin gekeken wordt of de regeling zinvol, effectief en verstandig is, zoals dat hoort volgens de begrotingsregels. Toch ging het niet helemaal goed, staat in het woensdag gepubliceerde rapport. De kaders waren niet altijd volledig ingevuld, werden soms naar de Tweede Kamer gestuurd nadat er een besluit over werd genomen en bleef in een handvol gevallen helemaal uit.

De verantwoordelijke minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) belooft zijn collega’s erop aan te spreken dat ze voortaan de toetsingskaders tijdig aan de Kamer moeten sturen. Ook zal hij de regels nog eens doorlichten, zoals de Rekenkamer hem had geadviseerd. Die lijken namelijk voor zeer urgente crises als deze niet helemaal geschikt te zijn. De minister is het niet eens met de Rekenkamer dat er meer duidelijkheid verschaft moet worden over de vraag hoe de kosten van dit soort risicoleningen gedekt worden in de begroting „omdat ondersteuning van de economie het hoogste doel is”. Dat noemt de Rekenkamer een „vreemde redenering”. „ Ondersteuning van de economie is immers altijd het doel van risicoregelingen, of het marktfalen nu het gevolg is van een crisis of andere oorzaken kent.”

Recordaantal coronadoden in Rusland binnen een dag

In Rusland is voor de twee dag op rij een recordaantal coronadoden gemeld. Waar maandag nog een nieuw dieptepunt werd gemeld met 491 doden, viel dat aantal dinsdag nog hoger uit: 507 doden als gevolg van het coronavirus. Internationale persbureaus, waaronder AP citeren de Russische autoriteiten hierover. In totaal zijn volgens de regering nu ruim 37.500 inwoners omgekomen als gevolg van Covid-19.

Rusland kreeg dit najaar te maken met een sterke opleving van het coronavirus. Daarbij werden soms dagelijks records gebroken van het aantal nieuwe besmettingen. Volgens de Johns Hopkins-Universiteit zijn er ruim twee miljoen Russen besmet geweest met het virus; woensdag kwamen daar nog eens 23.765 bevestigde meldingen van positieve tests bij.

Een nagenoeg leeg winkelcentrum in Moskou afgelopen dinsdag. Foto Alexander Zemlianichenko/AP

Sterke stijging coronabesmettingen in Duitsland

Het aantal meldingen van positieve coronatests in Duitsland is het afgelopen etmaal sterk gestegen naar 18.633. Een dag eerder ging het nog om 13.554 nieuwe meldingen van positieve tests. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Robert Koch Institut (RKI), de Duitse equivalent van het RIVM.

De afgelopen drie dagen nam het aantal meldingen van coronabesmettingen juist af. Zaterdag ging het om zo’n 23.000 nieuwe gevallen, waarna dit aantal dagelijks met zo’n vijfduizend terugliep tot circa 11.000 op maandag.

Ook het aantal coronadoden in Duitsland is de afgelopen 24 uur toegenomen, met 410. Daarmee komt het totaal aantal bij het RKI gemelde overlijdens als gevolg van Covid-19 in Duitsland op 14.771.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog bericht NRC woensdag over de belangrijkste ontwikkelingen in de coronacrisis. Dit waren de hoofdpunten van dinsdag:

Lees hier het blog van dinsdag terug

Football news:

Vidal about 2:0 met Juve: Inter versloeg het beste team in Italië. Wij geloven dat we de Scudetto kunnen winnen deze overwinning is belangrijk voor mij, voor het team. Het was een zeer moeilijke wedstrijd tegen het beste team in Italië. Ik ben blij dat ik mijn eerste doelpunt scoorde voor Inter, erg gelukkig. Ik denk dat we vandaag bewezen hebben dat we kunnen concurreren voor de scudetto. Dit geeft ons vertrouwen dat we kunnen blijven vechten en de Scudetto kunnen winnen, omdat we de sterkste ploeg in de afgelopen negen jaar hebben verslagen. We geloven dat we het helemaal kunnen, zei Vidal
Pirlo about 0:2 met Inter: Juve had niet slechter kunnen spelen, het team kwam gewoon niet op het veld
Pep op de tweede plaats: City reed achter Liverpool en won een paar wedstrijden. Nu neem ik een glas wijn
Man City is nog dichter bij het heroveren van de Premier League titel. Stones about 4:0 Met Crystal Palace ... Manchester City verdediger John Stones ... Het is lang geleden dat ik mijn laatste doelpunt scoorde ... Tegen Manchester United voor Everton. Ik denk dat ik 19 was. Het is te lang geleden. Ik probeer bij te dragen aan de doelen. Vaak zat ik in goede posities, maar ik kon niet scoren. Ik heb hard gewerkt in de training om meer te scoren. Ik wil er drie scoren. Vandaag zijn we een stap dichter bij wat we willen bereiken. Namelijk-om de titel van de Premier League terug te geven zei Stones
Man City won 9 van de 10 wedstrijden en gaf 1 goal met een paar verdedigers Stones-Dias
Memphis Depay: Auar en ik willen naar één van de drie beste clubs ter wereld.Lyon forward Memphis Depay heeft onthuld waar hij en zijn middenvelder Houssem Aouar heen willen. We weten dat we spelen voor een zeer grote club, maar we willen verhuizen naar een van de top drie clubs in de wereld. Kijk dan eens naar Ussem, hij zal 10 keer beter worden. Het zal hetzelfde zijn met mij, Depay vertelde Canal+. Het contract van de Nederlander met Lyon loopt in de zomer af, waarna hij een vrije agent wordt
Stones scoorde de derde dubbel van zijn carrière. Dit is de derde dubbel in de carrière van de Engelsman. In 2017 scoorde hij tweemaal tegen Feyenoord in de Champions League voor City en in 2018 tegen Panama in een Brits shirt