Netherlands

Vuurwerkverbod? Verkoop vlak over de Duitse grens 'gaat als een malle'

Het vuurwerkverbod in ons land wordt steeds verder aangescherpt en dat merken handelaren net over de grens maar al te goed. Nederlanders slaan namelijk massaal in. “Het gaat als een malle”, aldus verkoper Hayo Wolff van Heron Fireworks.

Maandag maakte minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bekend dat niet alleen het verhandelen en verkopen van vuurwerk dit jaar in Nederland verboden is, maar dat ook het vervoeren ervan. Dat zou betekenen dat er niet zoals andere jaren massaal vuurwerk in Duitsland gehaald kan worden op de laatste drie dagen van het jaar.

Lees ook: Politie handhaaft op vervoeren van vuurwerk: ‘Aan de lopende band onderschept’

‘300 tot 400 procent meer’

Toch merken vuurwerkhandelaren die hun knalwerk rond de jaarwisseling vanuit Duitsland verkopen vooralsnog nog niets van de aanscherpingen van het landelijke verbod in Nederland. Sterker nog: volgens hen is het aantal bestellingen met 300 tot 400 procent toegenomen in vergelijking met vorig jaar.

“Het verbod dat ze willen, levert zo ontzettend veel agressie en onbegrip op”, vertelt Wolff aan Hart van Nederland. De verkoper denkt dan ook dat het kabinet “niets” bereikt met het vuurwerkverbod. “Kijk maar naar hoe het nu gaat.”

Lees ook: Vier op de tien Nederlanders willen dat het vuurwerkverbod van tafel gaat

Maas in de wet gevonden?

Wolff zegt “een maas in de wet” gevonden te hebben waardoor Nederlanders bij zijn bedrijf in het Duitse Elten, net over de grens bij Arnhem, toch vuurwerk kunnen kopen. “Er is niks illegaals aan, iedereen krijgt van ons een getekende garantie dat ze met hun vuurwerk naar huis kunnen rijden”, verzekert hij.

Hoe deze methode precies werkt, wil de handelaar nu nog niet zeggen. “We dansen wel op het randje van de wet, dus we moeten het goed dichttimmeren.” Hij hoopt er volgende maand meer duidelijkheid over te kunnen geven aan zijn klanten.

Lees ook: Blije carbidfanaten roepen op: ga niet stunten met carbidschieten

Daarnaast stelt Wolff ook plekken op het Duitse platteland beschikbaar waar mensen met oud en nieuw vuurwerk kunnen afsteken, aangezien dat bij de oosterburen nog wel is toegestaan. “Uiteraard wel binnen de geldende coronaregels”, benadrukt hij.

Football news:

Messi raakte Villalibre op de achterkant van het hoofd en kreeg de eerste rode kaart in 753 wedstrijden in Barca
Conte op 2:0 met Juve: Inter leerde om het bloed te voelen en het spel te doden. Inter hoofd coach Antonio Conte deelde zijn gedachten na de wedstrijd van de 18e Ronde van Serie A met Juventus
Vidal about 2:0 met Juve: Inter versloeg het beste team in Italië. Wij geloven dat we de Scudetto kunnen winnen deze overwinning is belangrijk voor mij, voor het team. Het was een zeer moeilijke wedstrijd tegen het beste team in Italië. Ik ben blij dat ik mijn eerste doelpunt scoorde voor Inter, erg gelukkig. Ik denk dat we vandaag bewezen hebben dat we kunnen concurreren voor de scudetto. Dit geeft ons vertrouwen dat we kunnen blijven vechten en de Scudetto kunnen winnen, omdat we de sterkste ploeg in de afgelopen negen jaar hebben verslagen. We geloven dat we het helemaal kunnen, zei Vidal
Pirlo about 0:2 met Inter: Juve had niet slechter kunnen spelen, het team kwam gewoon niet op het veld
Pep op de tweede plaats: City reed achter Liverpool en won een paar wedstrijden. Nu neem ik een glas wijn
Man City is nog dichter bij het heroveren van de Premier League titel. Stones about 4:0 Met Crystal Palace ... Manchester City verdediger John Stones ... Het is lang geleden dat ik mijn laatste doelpunt scoorde ... Tegen Manchester United voor Everton. Ik denk dat ik 19 was. Het is te lang geleden. Ik probeer bij te dragen aan de doelen. Vaak zat ik in goede posities, maar ik kon niet scoren. Ik heb hard gewerkt in de training om meer te scoren. Ik wil er drie scoren. Vandaag zijn we een stap dichter bij wat we willen bereiken. Namelijk-om de titel van de Premier League terug te geven zei Stones
Man City won 9 van de 10 wedstrijden en gaf 1 goal met een paar verdedigers Stones-Dias