logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Netherlands

Zaak ‘Heeg’: geen moord, maar gekwalificeerde doodslag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de tenlastelegging veranderd in gekwalificeerde doodslag, zo maakte officier van justitie Eelco Jepkema dinsdagochtend bekend tijdens een pro-formazitting.

Valse sleutel

Het OM gaat ervan uit dat de Jouster op 6 februari de woning van Boschma (56) op de hoek van de Molefinne en de Reidfinne in Heeg is binnengedrongen - mogelijk met een valse sleutel - om hem af te persen.

Dit resulteerde volgens justitie in een worsteling, waarbij de Jouster een touw om de nek van Boschma heeft gelegd, waarmee het slachtoffer is gewurgd.

Waarom gekwalificeerde doodslag?

,,Met gekwalificeerde doodslag hoef je niet te steggelen of er sprake is geweest van voorbedachten rade, terwijl de strafmaat wel gelijk is aan die van moord”, legde Jepkema de keuze desgevraagd uit.

Voor zowel moord als voor gekwalificeerde doodslag is de maximale gevangenisstraf levenslang. Van gekwalificeerde doodslag is sprake als de doodslag ‘vergezeld of voorafgegaan wordt door een ander strafbaar feit’. In dit geval van poging tot afpersing.

De 53-jarige Jouster werd in april opgepakt, samen met zijn 28-jarige ex-schoonzoon uit Leeuwarden.

Erfenis

Het slachtoffer beheerde binnen zijn boekhouderskantoor HABO Account het geld dat de Leeuwarder had geërfd van zijn vader, die de neef was van het slachtoffer.

De Jouster heeft bij de politie al toegegeven dat hij geweld heeft gebruikt tegen Boschma. Volgens de verdachte deed hij dit uit noodweer.

Rol ex-schoonzoon

De 28-jarige ex-schoonzoon geldt nog wel als mede-verdachte, maar hoeft mogelijk niet voor de rechter te komen. Het OM wil eerst de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de hoofdverdachte afwachten, voordat het beslist of de 28-jarige ook vervolgd wordt.

De inhoudelijke behandeling staat voorlopig gepland om 7 februari, een jaar en een dag na Boschma’s dood.

Themes
ICO