Norway

Dommer stanser føderal henrettelse i USA – anke ventes

Med kun noen timer igjen til USA skulle utføre sin første henrettelse på føderalt nivå på 17 år, har en dommer igjen gitt ordre om utsettelse.

Tanya Chutkan, som er føderal distriktsdommer, mener det fortsatt er juridiske spørsmål som må løses før henrettelsen går i gang, og at allmennheten ikke har interesse av en forhastet prosess.

Avgjørelsen vil med all sannsynlighet bli anket av president Donald Trumps administrasjon. Ytterligere to henrettelser er planlagt til senere i uka.

Les også: Grotesk æresdrap: Jente (14) halshugget med sigd av faren

Dømt for trippeldrap

Daniel Lewis Lee skulle etter planen henrettes med giftsprøyte klokken 16 lokal tid. Det tilsvarer klokken 22 norsk tid. Lee, som sitter i det føderale fengselet i Terre Haute i Indiana, er dømt for et trippeldrap i Arkansas i 1996.

Han og en medskyldig drepte en våpenhandler, Lees kone og hennes datter.

Søndag opphevet en føderal ankedomstol en kjennelse fra fredag, der ofrenes slektninger fikk gjennomslag for at de ville risikere koronasmitte om de måtte reise for å bevitne henrettelsen. Slektningene er motstandere av dødsstraff.

Les også: Saudi-Arabia avskaffer dødsstraff for mindreårige

Les også: Stadig færre dømmes til døden og henrettes

Sterke reaksjoner

Beslutningen om å gå i gang med henrettelser i føderale fengsler for første gang siden 2003 har møtt sterk motstand fra en rekke hold, særlig midt under koronapandemien. Det føderale fengselsvesenet i USA sliter med et stort antall koronatilfeller blant innsatte. Én av de innsatte i Terre Haute-fengselet har dødd av viruset.

Dødsstraff på føderalt nivå i USA ble gjeninnført i 1988. Siden 2003 har det imidlertid ikke vært noen henrettelser i føderale fengsler, og i 2014 fikk det amerikanske justisdepartementet ordre om å gjennomføre en større utredning av dødsstraff og giftsprøyter som henrettelsesmetode.

(©NTB)

Les også: Dette idylliske sommerbildet ble tatt i fjor. Nå er tre av dem hengt

Football news:

Marotta on the match with Bayer: I am very optimistic. Inter wants to win the Europa League
Manchester United are unhappy with the way Borussia was leading the negotiations for Sancho. The Germans did not want to communicate directly
Liverpool have announced the purchase of defender Tsimikas from Olympiakos
Bordeaux appointed ex-assistant Blanc Gasse as head coach
Sterling on the win over Real Madrid: Manchester City were incredibly hungry. We have the strength to succeed in the Champions League
Galliani about Pirlo in Juve: Andrea was laughing like a madman when I called to congratulate him
Villarreal will pay no more than 20 million euros for Valencia captain Parejo and midfielder Coquelin