logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Norway

Frode Berg er på vei til byretten i Moskva

Saken oppdateres.

Tirsdag morgen ankom Frode Bergs russiske forsvarer Ilja Novikov byretten i Moskva. Han sier det ikke er spørsmål om hvor mange år Berg får, men hvor god jobb diplomatiet gjør.

– Jeg anbefaler Frode å be Putin om benådning, sier Novikov til Dagbladet.

Benådningsbrevet fra advokaten blir trolig skrevet rett etter dommen.

LES MER: Aktor krever 14 års fengsel for Frode Berg

Statsminister Erna Solberg (H) besøkte Russland i forrige uke, der hun blant annet møtte president Vladimir Putin.

På spørsmål fra pressen i etterkant av møtet utelukket ikke Putin en benådning av Berg, men understreket samtidig at det først må foreligge en dom. Novikov tror Putins kommentar er et godt tegn.

– Det er et godt tegn at Putin selv nevnte saken og er klar over den, sier Novikov.

Tror på mildere dom

Også Bergs norske forsvarer Brynjulf Risnes er til stede i Moskva.

Få tror at den pensjonerte grenseinspektøren vil bli frikjent. Aktor har lagt ned påstand om 14 års fengsel, men Risnes tror dommen kan bli mildere.

– Det er ikke usannsynlig at det kan bli en litt mildere dom, uttalte Risnes nylig til NTB.

Innholdet i tiltalen mot Frode Berg er hemmelig. Saken startet 2. april i byretten i Moskva med at fengslingen av nordmannen formelt ble forlenget med 6 måneder. Etter én dag med bevisførsel holdt aktoratet og forsvarerne sine sluttprosedyrer 9. april, før domstolen fikk en knapp uke på seg til å formulere dommen.

LES OGSÅ: Putin om Berg-saken: – Kan bare benåde en mann som er døm

En livstidsdom

– For en person som er 63 år gammel, er 14 år i fengsel, og selv halvparten, praktisk talt en livstidsdom, sier Frode Bergs russiske forsvarer Ilja Novikov til Dagbladet.

Berg har sittet fengslet i Lefortovo-fengselet i Moskva siden desember 2017.

– Helsetilstanden hans er den samme. Han har alvorlige problemer med hjertet, og helsetjenesten i fengselet er ikke så bra, sier Novikov ifølge VG.

Konsulærsak

Utenriksdepartementet, som uttaler seg om saken på vegne av norske myndigheter, ville mandag ikke kommentere hva som vil skje og hvilke grep Norge vil ta etter at dommen har falt. Men etter det NTB har grunn til å tro, vil saken fortsatt bli behandlet som en konsulærsak.

Berg ble pågrepet i Moskva 5. desember 2017 og har siden sittet i Lefortovo-fengselet i Moskva. Den russiske sikkerhetstjenesten FSB mener han var på spionoppdrag da han ble pågrepet. Berg har sagt seg ikke skyldig etter spionasjetiltalen, men han har erkjent kontakt med norsk etterretning i forkant av reisen.

(©NTB)

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO