logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Norway

Historisk varmt februar-vær: - Lite som minner om vinter

Februar har allerede gått inn i historiebøkene som varmeste noensinne flere steder i Møre og Romsdal, men nå det kan bli enda varmere.

Etter flere bitende kalde vinterdager i både januar og starten av februar, har et kraftig væromslag gitt milde temperaturer over hele landet i de siste ukene.

De mest ekstreme tilfellene har kommet i Møre og Romsdal, hvor opp til flere værstasjoner har gått inn i historiebøkene med varmerekorder for februar. Varmest var det 15. februar i Linge, da gradestokken krøp helt opp til 17,6 grader.

Men de sommerlige temperaturene er bare et varselskudd om vi skal tro Meteorologisk Institutt.

- Til helga kan det faktisk bli enda varmere. Da snakker vi tett opp imot, og kanskje forbi, 20-tallet. Generelt i Møre og Romsdal vil det være en mild værtype i dagene framover, men også andre steder kan vi se temperaturer oppimot 15-20 grader neste tirsdag og onsdag, forteller vakthavende ved Meteorologisk Institutt, Geir Ottar Fagerlid, til Nettavisen.

Les også

Varmluft fra sør

Årsaken til at områdene rundt Møre og Romsdal har vært spesielt utsatt for de svært milde februar-dagene er ifølge Fagerlid fylkets beliggenhet.

- Det har kommet varmluft fra lenger sør på kontinentet, og på grunn av de høye fjellene der vil man få noen effekter som gir veldig tørr og varm luft i særlig dalstrøkene, forteller han.

Lørdag ligger an til å bli den varmeste dagen i Møre og Romsdal, for dem som føler kallet for en tur nordvestover, men resten av landet kan også få behagelige temperaturer.

- I Sør-Norge blir det veldig mildt og grått, mens på Vestlandet og i Trøndelag er det det samme med litt regn i tillegg. I Nord-Norge kan vi faktisk også vente oss temperaturrekorder for februar, med oppimot 9-10 grader, informerer Fagerlid og varsler at plussgradene kan gi massive omveltninger til spesielt den sistnevnte landsdelen.

- Det småkaldt i Nord-Norge for øyeblikket, men snart får vi et væromslag som kan føre til både jordskjelv- og snøskred-fare, samt mye regn. Rett og slett et skikkelig uvær i helga, sier han.

Les også

Vårferie kan stoppe skisentrene

Mens snøen ikke er noe problem i de nordligste delene, ser det verre ut for de typiske vinterferie-destinasjonene i sør.

SPÅR MILDVÆR: Ifølge statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid kan vi vente oss mer en vårferie enn noen vinterferie i dagene som kommer. Foto: Meteorologisk Institutt

- Det er veldig mange steder lite snø i fjellet, og været vil gi skisentrene en hard prøvelse nå i helga. Mange steder kan det bli ganske kritisk med tanke på nok med snømengder. I så måte blir det mer en vårferie enn en vinterferie for de fleste, forteller Fagerlid.

Men heldigvis er ikke skisesongen helt over for de som fortsatt håper på flere dager i bakken, om vi skal tro meteorologen.

- Ut februar blir det nok fortsatt mye mildt, men jeg tror at når vi kommer til mars er temperaturen tilbake til det normale igjen, sier Fagerlid.

Les også
Themes
ICO