Norway
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Jeg har lenge irritert meg over feil bruk av ordet park

DEBATT:Jeg har lenge irritert meg over feilbruken av ordet park. Det brukes blant annet i disse ordene: Industripark, vindpark, bilpark, barnepark, caravanpark med flere.

En bypark er en offentlig park i et byområde, oftest brukt om parker i sentrum. Her fra Byparken.
Foto: Carina Johansen
Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Wikipedias beskrivelse av park: Park (fra fransk, av middelalderlatin parricus, «innhengning, dyrehage») er større grøntområde med beplantning, stort hageanlegg og et vernet grøntområde, enten vernet som en nasjonalpark slik det er skapt fra naturens side (eller tilnærmet slik), eller det kan være et anlagt område, ofte i bebyggelse, til glede og rekreasjon for mennesker.

Store norske leksikon: En park er et grøntområde tilrettelagt for rekreasjon og opphold utendørs, sportsaktiviteter med mer. Ofte er parkene opparbeidet og vedlikeholdt av en gartner, med plenareal, beplantninger, vannpartier og lignende, men de kan også være et naturområde som bare har en enkel tilrettelegging for bruk i form av stier, sitteplasser og lignende.

I engelskspråklige land er det vanlig å bruke uttrykket park om ethvert område som er sikret for allmenne friluftsformål; på norsk har betegnelsen naturpark og nasjonalpark en tilsvarende betydning. En bypark er en offentlig park i et byområde, oftest brukt om parker i sentrum. I de ovennevnte eksemplene er ordbruken stikk i strid med den egentlige betydningen av park, for industripark, vindpark m.m. raserer naturen, ikke verner den.