Norway

Jubler for lenger permitteringstid

– Dette er viktig og riktig. Alle næringslivsorganisasjonene har etterspurt dette og jeg var sikker på at vi ville få gjennomslag. Men man kan jo aldri vite sikkert, sier administrerende direktør i Bergen Næringsråd Marit Warncke til BA.

Beslutningen møtes med lettelse og glede i flere arbeidslivs- og næringslivsorganisasjoner. Men regjeringen får samtidig kritikk for å ha ventet lenge.

– Dette var jaggu meg på tide. De permitterte har ventet altfor lenge på denne avgjørelsen, sier første nestleder Peggy Hessen Følsvik i LO.

– Det har skapt unødvendig stor usikkerhet og mye engstelse for titusenvis av arbeidstakere og alle bedriftene.

Også NHO-sjef Ole Erik Almlid er godt fornøyd med at ordningen utvides.

Solberg: Nødvendig

Normalt kan en arbeidstaker være permittert i et halvt år, altså 26 uker. I vår ble perioden midlertidig utvidet til 30 uker på grunn av den ekstraordinære situasjonen under koronapandemien, og nå utvides den ytterligere. For å unngå unødvendige oppsigelser vil regjeringen la folk kunne gå permittert i inntil 52 uker.

Ordningen gjelder fra 1. november til 30. juni neste år, og Solberg peker på flere årsaker til at LO og NHO blir bønnhørt.

– Det er usikkerhetsmomenter i dette som gjør at nye gruppe kan oppleve at det blir vanskeligere, sier Solberg til NTB.

Eksperter skeptiske

Selv om koronakonsekvensene for norsk økonomi ikke har vært så dramatiske som man trodde i vår, og antall permitterte har falt kraftig, er krisen ikke over, understreker arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Flere eksperter stiller imidlertid spørsmål ved om forlenget permittering er riktig medisin.

– Jeg er skeptisk til dette. Man låser arbeidskraften inn, og dette kan ha betydelige kostnader, sier professor i samfunnsøkonomi Espen R. Moen ved Handelshøyskolen BI til NTB.

Ny arbeidsgiverperiode

En forutsetning for at bedrifter kan permittere sine ansatte, er at behovet for kutt er midlertidig.

Normalt må bedriften de første 15 dagene betale de ansattes lønn, i det som kalles arbeidsgiverperioden, før Nav tar over.

Regjeringen vil ha en ny arbeidsgiverperiode på fem dager før en ny permitteringsperiode kan begynne.

I disse fem dagene må bedriften på ny dekke de ansattes lønn. Dette gjelder alle som ved årsskiftet har vært permittert i 30 uker eller mer.

Hensikten med dette er at bedriftene skal ta noe av den økonomiske byrden ved å utvide permitteringsordningen. Målet er å legge et visst press på arbeidsgivere for å få dem til å vurdere om det er nødvendig å holde på arbeidstakerne, eller om man i stedet bør gå til oppsigelser fordi virksomheten ikke lenger er bærekraftig.

– Vi ønsker å ha lavest mulig arbeidsgiverperiode, men vi har forståelse for dette, sier Almlid fra NHO til NTB.

– Bra for flere bransjer

Endringene har budsjettmessige konsekvenser i 2020. Regjeringen vil derfor legge frem en proposisjon til Stortinget med forslag til budsjettvedtak. Warncke tror forlengelsen av permitteringsperioden kan redde mange arbeidsplasser, særlig i reisenæringen.

– Sommeren gikk bedre enn de dystre forventningene på Vestlandet og i Bergen. Men nå når høsten kommer er det særlig konferansemarkedet som vil slite, ettersom det fortsatt er frarådet å ha arrangement med flere enn 200 personer. Samtidig har utelivsbransjen fått redusert skjenketiden. Så denne beslutningen var kjempeviktig.

Også energibransjen og shipping vil kunne puste lettet ut;

– De kan nå beholde viktig kompetanse, i stedet for å måtte gå til oppsigelser, sier Warncke.

En undersøkelse NHO Vestland snart offentliggjør, viser ifølge Warncke at koronatiden har vært dramatisk for mange bedrifter. Om 52 uker permittering er nok, gjenstår å se.

– Vi er i en situasjon der vi ikke vet hvordan fremtiden blir. For noen vil det ikke være nok, og alle bransjer har ekstra kostnader i denne perioden. Men med dette tror jeg vil begrense skadevirkningene. Jeg vil kalle det et lysglimt, sier direktøren i Bergen Næringsråd til BA.

Football news:

Bayern have agreed a 4+1 contract with Ajax defender Dest
Will Juventus take a 10th consecutive League title? Three out of four of our Serie A specialists think not
Norwich refused to sell Barca defender Aarons for 20 million pounds
Aston Villa bought winger Lyon Traore for 17 + 2 million pounds
Genoa have leased Zappacosta from Chelsea and Piazza from Juve
A Lebanese football player has died after being shot in the head. It was held near the funeral where shots were fired in the air
Arteta on Barca and Inter's Interest in Aubameyang: Arsenal are as big a club as they are