logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Norway

Norge bør straffeforfølge mødrene, men hente hjem de 40 uskyldige IS-barna

Norge har ikke noe annet valg enn å hente hjem og eventuelt overta omsorgen for de rundt 40 IS-barna som lever i flyktningeleire.

Det er et sentralt prinsipp at barn ikke skal straffes for sine foreldres gjerninger. Legger vi det prinsippet til grunn, er det ingen vei utenom å hente tilbake de rundt 40 såkalte IS-barna som lever i flyktningeleire i Syria.

Samtidig må foreldrene straffeforfølges for sitt bidrag til et av de mest barbariske regimer verden noensinne har sett. Vantro ble henrettet på de mest barbariske måter. Norske statsborgere som dro til Syria for å bidra i IS-kalifatet må etterforskes, dømmes og fengsles.

Les også
Les også
Les også

Dette er et klart dilemma: Barna kan ikke hentes hjem uten sine mødre. Men mange av mødrene vil trolig bli dømt og fengslet. Konsekvensen kan bli at mor og barn blir skilt, og at omsorgsevnen til personer som frivillig dro fra Norge og fødte barn hos IS kommer til å bli vurdert.

Rundt en håndfull av barna skal leve i Al Hol-leiren i Syria, der Norge nylig bevilget 35 millioner kroner.

NORSKE BARN: Al Hol-leiren nordøst i Syria. Det er store humanitære behov i leiren, der ca 74.000 mennesker oppholder seg når dette bildet ble tatt. Foto: Kåre-Rune Mossing (Røde Kors)

- Forholdene for kvinner og barn er desperate og det er akutte behov for helsetjenester. Norge øker nå støtten til Røde Kors' helseinnsats for å bidra til å redde liv og gi nødvendige helsetjenester, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Til nå har Utenriksdepartementet hatt en knallhard holdning, og svart at UD ikke driver oppsøkende virksomhet, og heller ikke har plikt til å hente hjem norske borgere fra utlandet.

«Norske borgere som har reist inn til Syria i strid med reiserådet, kan ikke påregne bistand fra utenrikstjenesten», skrev UD i et svar til kvinnen som reise til Syria i 2013 for å gifte seg med den norske IS-krigeren Bastian Vasques (som døde i 2015).

PROGAPANDA: Dette bilde ble lagt fram i Oslo tingrett som bevis, fra venstre en 28 år gammel tiltalt, en 30 år gamle norsk-somalisk tiltalt, og den norske IS-lederen Bastian Alexis Vasquez (24). Til høyre for Vasquez er en nordmann som er drept i kamp i Syria. Foto: Politiet (NTB scanpix)

At voksne norske borgere må ta ansvar for sine handlinger, er helt greit. Det er vanskelig å føle sympati for mennesker som frivillig bidro i skrekkregimet til IS, og det gjelder uavhengig av kjønn.

Men barna har ikke gjort noe galt. De kan ikke straffes for foreldrenes gjerninger, og akkurat nå sitter det trolig et titalls besteforeldre hjemme i Norge i dyp fortvilelse over at barnebarna kan dø i interneringsleirene i Syria.

Sjebnen deres kan minne om «tyskerbarna» etter 2. verdenskrig. Felles er at barn ikke kan straffes for hva foreldrene har gjort, uansett hvor redselsfullt det har vært. Vi kan fordømme foreldrenes gjerninger, men det er inhumant å la det gå ut over uskyldige barn.

Les også

Spørsmålet om de rundt 40 barna som sitter i interneringsleire i Syria handler ikke om hva som er smart av Norge å gjøre, eller hva vi vil tjene på å gjøre. Spørsmålet er mye enklere: Hva er humanistisk riktig å gjøre?

Svaret er like enkelt: Norge må gjøre hva vi kan for å hente hjem IS-barna, men det må skje samtidig som mødrene etterforskes, og eventuelt dømmes og fengsles, for sin medvirkning til massedrapene til IS.

PS! Hva mener du? Bør IS-barna slippe tilbake til Norge, og hva bør eventuelt skje med mødrene hvis de har bidratt til Den islamske staten? Skriv et leserinnlegg!

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO