logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Norway

  SISTE: Begynner å få kontroll - men vind kan skape mer trøbbel

BRENNER KRAFTIG: Brannen nærmer seg i morgentimene onsdag bebyggelse i området, forteller VGs fotograf.

SOKNDAL/OSLO (VG) Etter en intens innsats begynner brannvesenet å få kontroll. Men meteorologene advarer mot at kraftige vindkast kan skape trøbbel.

Omtrent 7500 mål har brent så langt, noe som tilsvarer omtrent tusen store fotballbaner. Fortsatt brenner det, og onsdag formiddag kjemper rundt 150 personer mot flammene. I tillegg er det satt inn minst seks helikoptre.

Er du i området? Da vil vi gjerne snakke med deg – tips oss her!

I morgentimene omtalte politiet situasjonen som «kritisk», men klokken 09.15 sier rådmann Karl Johan Engelhart Olsen at brannmannskapene begynner å få kontroll.

– Den kan blusse opp igjen på grunn av vinden, men vi har ganske god kontroll nå, sier han til Aftenbladet.

Slik startet dramaet: To kvinner hentet ut fra gressbrann

Og meteorologene bekrefter at slukningsarbeidet kan møte på utfordringer: De melder at det har begynt å regne i brannområdet, men at det kun er snakk om små mengder – og at østavinden kommer til å ta seg opp med kraftige vindkast.

Statsmeteorolog Magnus Ovhed mener at været påvirker brannen i en negativ retning.

– Jo mer det blåser, jo dårligere er det, og akkurat nå tar vinden seg opp. Det er veldig dårlige nyheter om man skal kjempe en brann, sier han til VG.

Det har lenge vært stor skogbrannfare i neste hele landet, og det er fortsatt svært tørt i terrenget.

– Det kommer litt regn, men det har dessverre lite å si.

Slik så brannområdet ut tidlig onsdag morgen:

HAR SPREDT SEG: Kokken 07.30 ser brannområdet slik ut (oransje).

Så langt er 148 boenheter og flere hundre beboere evakuert, og det vurderes fortløpende om flere skal evakueres. Alle innfartsveier til brannområdet er sperret, og politiet oppfordrer folk til å holde seg unna.

– I løpet av natten og morgentimene har brannvesenet jobbet for å hindre brannen fra å spre seg til de evakuerte områdene. Et av disse områdene ligger et lite stykke fra der brannen herjer, så det viktigste nå er at brannen ikke sprer seg til bygninger, sier ordfører Trond Arne Pedersen til VG.

I natt spredde flammene seg videre til Jøssingfjorden, hvor et naust brant ned. Nå frykter politiet at brannen skal spre seg til Knubedal og videre mot de verneverdige trehusene i Sogndalstrand.

– Det er en viktig del av historien til Sokndal . Nå er brannen omtrent en kilometer unna. Vi håper å stoppe den i en barriere som er satt opp, så vi ikke risikerer at den går tapt, sier ordføreren.

Han forteller at dagslys gjør slukningsarbeidet lettere, og at det ved 09.30-tiden ser ut som at innsatsen virker – og at brannvesenet kanskje kan få kontroll på flammene.

Les også: Bønder drev brannslukking gjennom natten

Da VG snakket med operasjonsleder Irene Ragnhildstveit ved 00.30-tiden natt til onsdag, opplyste hun at det brant godt.

– I tillegg er det meldt om økende vind i løpet av natten og dagen onsdag. Det er ikke gunstig, sier hun.

Varaordfører i Sokndal kommune Frank Toks, som natt til onsdag er på jobb i Rådhuset, forteller til VG i 01.30-tiden at ingen hus foreløpig er tatt av brannen.

– Det er noen hytter vi ikke helt vet hvordan det går med fordi det er for farlig å sende folk ut i terrenget nå, sier han.

Skogbrann også i Lyngdal: Sprer seg mot E39

Varaordføreren forteller at det er mange frivillige i sving, og at noen nå er innom for å få i seg litt mat og samle krefter.

– Vi jobber med å kjøre rundt mat og drikke, i tillegg til at vi planlegger for morgendagen, forteller Toks.

Sokndal er den sørligste kommunen i Rogaland , og ligger 110 kilometer sør for Stavanger. Kystkommunen ligger ved riksvei 44/Nordsjøvegen, og opplyser på egne hjemmesider at de har 3266 innbyggere.

Arild Løvås og familien ble evakuert fra sitt hjem:

Kommunen har satt krisestab på rådhuset.

– Det er en vanskelig situasjon, i og med at det brenner kraftig og blåser så mye som det gjør. I tillegg er terrenget ekstremt tørt, så brannen sprer seg veldig kjapt. Det er en voldsom røykutvikling, sier rådmann i kommunen Karl Johan Engelhart Olsen til VG.

Han tror det vil ta tid å slukke brannen, som i morgentimene onsdag fortsatt ikke er under kontroll.

– Det brenner flere steder på en gang og sterk vind i området, så det er vanskelig for mannskap å slukke dette. Alle tilgjengelige ressurser er kalt ut, sier rådmannen.

– Innbyggerne er bekymret

Ordfører Trond Arne Pedersen sier at mange innbyggere er bekymret og tar direkte kontakt med kommunen.

– Jeg kan ikke huske at det har vært en så stor brann i kommunen i min tid. Det har brent over store områder tidligere, men det som er spesielt nå, er at brannen er på vei inn mot sentrum, sier Pedersen.

– Det er vanskelig å se. Det er som en dag med full tåke. Hele sentrumsområdet er røyklagt. Brannen har et voldsomt omfang, sier ordføreren til VGTV.

Innbyggerne blir oppfordret til å holde seg innendørs og holde dører og vinduer lukket. De som evakueres til Sokndalshallen bes ta med liggeunderlag og sovepose.

EVAKUERT: Tirsdag kveld ved 22.30-tiden opplyser politiet at 160 er evakuert.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder

Themes
ICO