logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Norway

Tusk: Brexit-avtalen må godkjennes i Underhuset

– I lys av konsultasjonene jeg har hatt de siste dagene, mener jeg en kort utsettelse er mulig, men den vil være betinget av en positiv avstemning om utmeldingsavtalen i Underhuset, sa EU-president Donald Tusk til journalister i Brussel onsdag.

Uttalelsen kommer etter at Frankrike har truet med å legge ned veto mot en utsettelse av brexit, dersom statsminister Theresa May ikke begrunner den godt nok.

Les også: Theresa May ber om at brexit utsettes

Har vetorett

En utsettelse av brexit krever godkjennelse fra alle de øvrige EU-landene. Det betyr at både Frankrikes president Emmanuel Macron og alle andre ledere har vetorett.

Om Storbritannia skal få en slik utsettelse, så må det kun gis for å godkjenne en exit-avtale forhandlet av May og de 27 EU-landene, mener Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian. Denne avtalen er avvist av den britiske regjeringen to ganger.

Han krever også at May ikke skal kunne reforhandle avtalen.

Det britiske Underhuset holder et krisemøte om brexit onsdag kveld.

Ikke overrasket

Professor Nick Sitter ved Institutt for rettsvitenskap og styring ved BI sier han ikke er overrasket over utspillene fra EU-siden.

Han påpeker at May fortsatt har tid til å få gjennom en skilsmisse-avtale med EU. Hvis det lykkes kan de få en såkalt teknisk utsettelse til 30. juni, fordi det behøves noen uker til å ordne det praktiske om avtalen.

- Dette er å tolke som at man ikke får utsettelse bare for å utsette, men hvis de får politiske støtte til en avtale kan det gis en teknisk utsettelse, sier han.

Themes
ICO