Norway

Uefa forlenger overgangsvinduet – vil ha felles stengning for hele Europa

Det europeiske fotballforbundet (Uefa) vil ha ett felles overgangsvindu for fotballen i Europa i sommer. Det skal etter planen stengte 5. oktober.

Det opplyste Uefa-ledelsen i kjølvannet av sitt styremøte torsdag.

I en uttalelse heter det at klubbene vil ha frist til 6. oktober med å registrere spillere til neste sesongs mesterliga og europaliga. Overgangsvinduet stenger kvelden før.

Onsdag ble det offentliggjort at 2020/21-utgaven av mesterligaen starter 20. oktober. To dager senere ruller også ballen i europaligaen.

Normalt stenger det europeiske overgangsvinduet i månedsskiftet august-september. Nå kan klubbene bli gitt ekstra tid til å forsterke sine spillerstaller.

Forslaget om å forlenge vinduet må også sees i sammenheng med at virussituasjonen vil medføre senere sesongstart for de aller fleste ligaene i Europa. Mange steder er ikke inneværende sesong avsluttet ennå.

Finansiell vri

Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har gitt flere nasjoner grønt lys til å åpne overgangsvinduet flere uker før inneværende sesong er over. Samtidig vil ikke en spiller som bytter klubb nå kunne representer sin nye arbeidsgiver før neste sesong.

Uefa-ledelsen opplyste også etter torsdagens møte at den er innstilt på å tillate en viss fleksibilitet med hensyn til etterlevelsen av fotballens økonomiske regelverk.

Det siste innebærer blant annet at regnskapsårene 2020 og 2021 sees på som en helhet. Regelen om at klubbene ikke skal bruke mer penger enn de tjener blir først fulgt opp i 2021.

Uefa opplyser at tiltakene rundt det økonomiske regelverket gjøres for å motvirke de negative finansielle konsekvensene og effektene av viruspandemien.

VM-avklaring

Torsdagens styremøte ga også en avklaring rundt gjennomføringen av den europeiske kvalifiseringen til VM-sluttspillet i fotball i Qatar i 2022.

Lars Lagerbäcks Norge og de øvrige deltakernasjonene deles inn i ti grupper, der kun vinneren går rett til sluttspillet. Fem av gruppene består av fem lag, og de øvrige fem av seks.

De ti lagene som ender på annenplass i sin gruppe spiller omspill sammen med to nasjoner som kommer inn via nasjonsligaen. De skal kjempe om tre plasser.

(©NTB)

Football news:

Zaa from crystal Palace showed racist threats from the instagram account. The police detained a 12-year-old (!) schoolboy
Ole Gunnar Solskjaer: no One wins alone, unless you're Maradona
Ocampos on Messi: you Look at him as a God, but he is real. Leo helps the players
Solskjaer on the martial-Rashford-Greenwood trio: Nothing new for Manchester United. Remember Ronaldo, Rooney and Tevez?
Josep Bartomeu: Barcelona have won La Liga 8 times in 11 years. Historic achievement
Lineker on the CAS decision on Manchester City: it's Hard to know what will happen to the FFP rules after this
Holand's busy holidays: first I sawed trees with my father, then I had a fight with a security guard at a night club