smp-stories-top-widget

Da politisperringene ble fjernet og broene langs Seinen gjenåpnet, strømmet pariserne igjen ut på fortausrestaurantene.

Ingen ville gå hjem. Behovet for å snakke sammen og trøste hverandre var utømmelig. På broene over til den lille øya hvor Notre-Dame tronet, var det stappfullt av mennesker ved ettiden i natt.

På broene sto kjærestepar tett sammen, to venninner delte en flaske rosévin.

Langs elven stilte folk opp og dannet små kor. Vakre salmer om Ave Maria ble fremført. Folk stoppet opp.

Det er unike kulturskatter som mandag kveld ble flammenes rov.

Notre-Dame de Paris, eller bare Notre-Dame, er en gotisk katedral på øya Île de la Cité i Seinen, midt i Paris. Den er i første rekke hovedsetet for det romersk-katolske erkebispedømme Paris.

Skal gjenoppbygges

President Emmanuel Macron lovet mandag kveld at Notre-Dame skal gjenoppbygges. Han takket brannmannskapene for at kirkebyggets to ikoniske tårn og fasade ble reddet fra flammenes rov.

Brannalarmen gikk ved 18.50-tiden mandag kveld, og flammer og tykk røyk veltet opp fra den berømte kirkebygningen.

Inne i kirken var det forberedelser til påskehøytiden og katolske seremonier om Jesu død og oppstandelse da de besøkende måtte evakuere bygget.

Kampen mot flammene pågikk intenst i flere timer, og det var lenge uvisst Paris-ikonet kunne reddes i det hele tatt. Men ved 23-tiden opplyste brannsjefen i Paris, Jean-Claude Gallet, at reisverket og de to tårnene i katedralen trolig er reddet.

President Emmanuel Macron besøkte brannåstedet og holdt en kort tale sent mandag kveld foran Notre-Dame, følelsesladet og med tårer i øynene.