Norway
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Zelenskyj håper på fredsmøte til høsten

 • Ukraina: Minst seks drept i russisk rakettangrep mot Kryvyj Rih

  Et boligbygg på ni etasjer ble truffet i angrepet i Kryvyj Rih. Foto: AP / NTB

  Minst seks personer ble drept i et russisk rakettangrep mot byen Kryvyj Rih i det sørlige Ukraina mandag, ifølge lokale myndigheter.

  Over 75 mennesker ble såret i angrepet, skriver guvernør Serhij Lysak på meldingstjenesten Telegram. En ti å gammel jente og hennes mor skal være blant de drepte.

  En rakett skapte et enormt, gapende krater over fem etasjer i et ni etasjes boligbygg i sentrum av byen. Videoklipp viser svart røyk som velter ut av blokken. Også en bygning på universitetet fikk en fulltreffer. Flere personer skal være fanget i ruinene.

  Angrepene kom dagen etter at tre ukrainske droner ble skutt ned over Moskva. President Volodymyr Zelenskyj sa søndag at krigen er kommet til russisk jord som resultat av «en uunngåelig, naturlig og rettferdig prosess».

  Det er uklart om mandagens rakettangrep er en gjengjeldelsesaksjon for denne uttalelsen.

 • Politico: Amerikanske Abrams-stridsvogner til Ukraina fra september

  Amerikanske Abrams-stridsvogner kan ventes å være på slagmarken i Ukraina i september, opplyser kilder til Politico.

  Nettstedet viser til seks personer med kjennskap til saken, deriblant en tjenesteperson i forsvarsdepartementet. Ingen av dem vil navngis.

  Planen er ifølge Politico å sende en håndfull stridsvogner til Tyskland for et siste vedlikehold i august. Når dette er ferdig, vil den første forsendelsen til Ukraina skje påfølgende måned.

  Den første forsendelsen består av seks til åtte stridsvogner, ifølge to av kildene.

  USAs opprinnelige plan var å sende 31 stridsvogner av den nyere Abrams M1A2-modellen, men disse måtte først ha blitt produsert, og det kunne derfor ha tatt minst ett år før de var på plass i Ukraina. Derfor sendes den eldre M1A1-modellen.

  Totalt planlegger USA å sende 31 stridsvogner, tilsvarende en ukrainsk bataljon.

 • Ukraina: – Har gjenerobret landsby

  Ukrainas forsvar hevder å ha gjenerobret en landsby sørøst i landet. Russland avviser at Ukrainas offensiv har vært vellykket.

  – Staromajorske i Donetsk-regionen er blitt frigjort. Våre forsvarsstyrker er i gang med en ryddeoperasjon, skriver viseforsvarsminister Hanna Maliar på Telegram torsdag.

  Videre skriver Maliar at ukrainske styrker har rykket frem øst i Donetsk, og at det har pågått kamper i tre byer – to i Bakhmut og en nord for Kyiv.

  Russlands president Vladimir Putin hevder at Ukraina ikke har oppnådd noe som helst med motoffensiven. Men han bekrefter at de ukrainske styrkene har trappet opp innsatsen de siste dagene.

  – Alle forsøk på motoffensiv har blitt stanset, og fienden har lidd store tap, sa han i forbindelse med et møte med afrikanske leder som ble holdt i St. Petersburg torsdag.

  Ingen av opplysningene er bekreftet av uavhengige kilder.

 • WSJ: Saudi-Arabia skal være vert for Ukraina-møte

  En innbygger i den ukrainske havnebyen Odesa i ruinene etter en bygning som forrige helg ble ødelagt i et russisk rakettangrep. Foto: Jae C. Hong / AP / NTB

  Saudi-Arabia skal neste helg være vert for et Ukraina-møte der opptil 30 land skal delta. Både vestlige, asiatiske, afrikanske og latinamerikanske land deltar.

  Det er den amerikanske avisen Wall Street Journal som søndag melder om møtet i Jeddah 5. og 6. august. Ukraina er invitert, men ikke Russland.

  Ifølge ikke navngitte diplomater er det ventet at utsendinger fra India, Brasil, Indonesia, Egypt, Mexico, Chile og Zambia kommer til å delta. USA og Europa håper ifølge avisen at samtalene kan bidra til å øke den internasjonale støtten til fredsbetingelser som gagner Ukraina, ikke Russland.

  Russland hevder å ville forhandle om en fredsavtale, men vil at Ukraina aksepterer de «nye realitetene» på bakken, det vil si at Russland beholder kontrollen over okkuperte områder. Ukraina krever på sin side at alle russiske soldater forlater ukrainsk territorium før det er aktuelt å forhandle.