Concret, activitatea ASF este împărţită pe sectoare de activitate, unul care trebuie să supravegheze piaţa de asigurări, unul care supraveghează piaţa de capital şi un altul care supravegheazî piaţa de pensii private. Pe lângă acestea, mai există un sector care ar trebui să protejeze consumatorul, lucru care se pare însă că nu este foarte activ având în vedere că păgubiţii RCA din România întâmpină cele mai mari probleme din UE când vorbim de plata despăgubirilor.

Doar în ultimii 3 ani, 44 274 petenţi au reclamat abuzuri ale firmelor de asigurări către ASF, din care 25.679  au solicitat sprijinul ASF doar în ultimul an.

O comparaţie care confirmă dezastrul de pe piaţa internă este Germania, care a înregistrat doar 360 de reclamaţii într-un singur an, raportat la o piaţă de asigurări pentru de 8 ori mai multe maşini decât în România.

Sectorul de protecţie a consumatorului este condus de către Doina Elena Dascălu, despre care se spune că ar fi fina lui Dan Radu Ruşanu  (fost preşedinte al ASF, acuzat de fapte de corupţie), din toamna anului trecut fiind preşedinte interimar al ASF, după numirea lui Leonardo Badea în funcţia de viceguvernator al BNR.

Din luna octombrie 2019, numărul de petiţii a început să crească alarmant, după cum arată statisticile ASF, ajungând la finalul anului la istoricul record negativ de 25.679 reclamaţii doar la adresa pieţei de asigurări.

Începând cu declanşarea stării de urgenţă, lucrurile s-au agravat şi mai mult.

“IMPORTANT!!! Începând cu data de 13.03.2020, pentru înregistrarea unei petiţii în format electronic, se va folosi exclusiv Portalul On-line! Petiţiile transmise prin intermediul adreselor de e-mail nu vor fi luate în considerare.

ANUNŢ: Conform art. 56 din Decretul privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, „pe perioada stării de urgenţă, termenele legale stabilite pentru soluţionarea solicitărilor formulate în exercitarea liberului acces la informaţii de interes public, precum şi a petiţiilor se dublează”.

Pe lângă dublarea termenului de soluţionare a petiţiilor, consumatorii se confruntă şi cu probleme legate de refuzul înregistrării reclamaţiilor la registratură, dar şi „clasarea tuturor petiţiilor pe care le primeşte prin mail”, după cum au declarat pentru „Adevărul” surse din piaţă, precizând că doar prin poşta electronică erau transmise 70% dintre petiţii către ASF.

Un alt abuz reclamat de consumatori este limitarea numărului de petiţii din partea persoanelor care şi-au cesionat drepturile de încasare şi care nu şi-au primit despăgubirile de la firmele de asigurări, în ciuda faptului că timp de 7 ani de zile, ASF a recunoscut acest drept de petiţie al cesionarului.

„Pe fondul tuturor acestor piedici care au condus la scăderea numărului de petiţii in ultimele 2 luni, Doina Dascălu anunţă public faptul că „termenul de soluţionare a petiţiilor se dublează”, păgubiţii primind răspuns la problemele pe care le au cu firmele de asigurări în 60 de zile”, au declarat sursele citate, precizând că, deşi starea de urgenţă a luat sfârşit, aceste practici sunt continuare.

Doina Dascălu a încasat 500.000 de lei/an 

Doina Elena Dascălu, cea care din toamna anului trecut este preşedinte interimar al ASF, după numirea lui Leonardo Badea în funcţia de viceguvernator al BNR, are venituri anuale absolut fabuloase, în condiţiile în care doar pensia pentru limită de vârstă depăşeşte 130.000 lei/an.

Astfel, potrivit ultimei sale declaraţii de avere, publicată pe site-ul ASF, în 2018, doar de pe urma funcţiei de vicepreşedinte ASF a încasat aproape 74.000 de lei, la care s-au adăugat veniturile încasate pentru funcţia de consilier de stat (alte 96.000 lei), plus indemnizaţia de peste 200.000 de lei încasată ca membru în Consiliul de Admnistraţie al companiei Electrica.

În total 501.092 lei, bani încasaţi doar de la stat în anul 2018, circa 42.000 de lei/lună.