Romania

Clasele, împărţite în două: jumătate la şcoală, jumătate acasă la ore online

Ministrul Educaţiei şi cel al Mediului, Costel Alexe, care este şi şef al PNL Iaşi, au fost prezenţi ieri la o întâlnire cu inspectorii şcolari. Ce alte declaraţii s-au făcut legate de modul în care va începe şcoala în această toamnă? De aici, oficialii au plecat spre Ţibana, pentru a duce 100 de tablete unor elevi defavorizaţi, la apelul unei profesoare.

Vizită inopinată a ministrul Educaţiei, Monica Anisie, ieri la Iaşi, în prima parte a zilei aceasta participând la o întâlnire cu inspectorii şcolari din cadrul ISJ. Alături de aceasta, în cadrul vizitei de la ISJ a participat şi un alt ministru: cel al Mediului, Costel Alexe, care este şi şef al PNL Iaşi. „Sunt în calitate de ghid: doamna Anisie nu a mai fost aici”, a spus acesta, probabil pentru a preîntâmpina interpretările politice ale vizitei.

În cadrul discuţiilor cu inspectorii şcolari, potrivit Monicăi Anisie, au fost prezentate resursele umane şi materiale de la nivelul judeţului pentru a putea începe anul şcolar chiar şi în cazul unei prelungiri a stării de alertă sau chiar urgenţă. De asemenea, ministrul a ţinut să viziteze Iaşul în această perioadă şi pentru că are loc admiterea la liceu pentru candidaţii din Republica Moldova, Iaşul fiind singurul centru din ţară unde sunt admişi candidaţi de pe malul celălalt al Prutului.

„A avut loc o întâlnire cu echipa Inspectoratului Şcolar în care au fost prezentate rezultatele bune şi foarte bune ale elevilor ieşeni la examenele naţionale din acest an. Au fost discutate elemente specifice care au fost implementate la nivelul judeţului nostru în perioada suspendării cursurilor, practic începând din martie 2020, şi, nu în ultimul rând, au fost analizate şi proiectate, împreună cu doamna ministru, strategii pentru o eficientă şi bună începere a noului an şcolar”, a menţionat inspectorul şef Genoveva Farcaş, în cadrul conferinţei de presă comună.

Monica Anisie a răspuns şi la o serie de întrebări legate de diferitele scenarii posibile în ceea ce priveşte modalitatea în care se vor desfăşura orele din această toamnă. Ea a ţinut însă să precizeze că deocamdată nu se poate şti cu siguranţă modul în care se vor desfăşura orele, acest lucru urmând să fie decis în funcţie de evoluţia situaţiei din ţară şi în funcţie de numărul de cazuri de îmbolnăviri Covid-19. Totuşi, Anisie a confirmat că unul dintre scenariile luate în discuţie este venirea elevilor în serii la şcoală. Practic, jumătate de clasă ar urma să fie prezentă fizic în clasă, iar cealaltă jumătate să participe la ore online, umând ca în următoarea săptămână să se realizeze o „rocadă”, elevii care au stat acasă în prima săptămână urmând să ajungă în clase.

„Toate scenariile pe care Ministerul Educaţiei le are în vedere, toate ţin cont de recomandările Ministerului Sănătăţii. De aceea am realizat un grup de lucru interministerial, pentru a pune la punct aceste scenarii”, a precizat Monica Anisie, adăugând totodată că deocamdată nu a fost stabilită clar modalitatea în care se vor desfăşura orele. Totuşi, ministrul Educaţiei a anunţat că au fost deja alocaţi bani pentru tablete, acestea urmând să fie achiziţionate prin Ministerul de Finanţe. Tabletele vor ajunge la elevii din medii defavorizate, în funcţie de raportul realizat deja de inspectoratele şcolare. De altfel, de la Iaşi Monica Anisie a mers la Ţibana, subliniind faptul că a venit aici şi ca urmare a unui mesaj transmis de un profesor de la Şcoala Profesională din Ţibana: „Am venit în judeţul Iaşi şi ca urmare a unui mesaj al unei doamne profesoare de la Şcoala Profesională din Ţibana. Doamna profesoară a realizat o postare şi prin intermediul presei, şi mulţumesc pe această cale pentru că presa mi-a semnalat acest caz. Doamna profesoară a solicitat ajutorul pentru elevii din acea şcoală, să aibă şi ei acces la tehnologie”, a precizat Monica Anisie, care a menţionat faptul că au fost pregătite deja 100 de tablete pentru elevii din localitatea ieşeană.

Football news:

Klopp, Lampard, Rodgers and Wilder claim the award for the best coach of the Premier League, Pep-no
The authors of Showsport choose the winner of the Champions League: Chernyavsky - for Leipzig, Muiznek believes in real 🤪
Trent, rashford, martial and Greenwood are up for the award for the best young player of the season
Ronaldo started the 2016-17 season poorly – and then scored 10 goals in the Champions League play-offs and produced the best performance in the history of the tournament
Henderson, de Bruyne, Pope and Ings is among the contenders for the award for the best player of the Premier League season
The Bundesliga plans to start the season on September 18 with a match between Bayern – Schalke or two Borussia
Barcelona announced 7 reserve team players for the match with Napoli. Dembele, Vidal and Busquets will not play