Profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, spune că tânărul adus din Gorj cu coronavirus este doar purtător, deci nu e tratat. „Persoana este ok, este bine, avem de a face cu un purtător de coronavirus. Când vom avea două teste negative consecutive, va fi lăsat la domiciliu. În momentul de faţă e sănătos, dar e purtător de acest virus. E sănătos” a spus profesorul doctor Adrian Streinu Cercel. El a glumit spunând că e tratat cu fructe şi ciorbă în spital.

Întrebat cu câte persoane a intrat în contact pacientul, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a răspuns: „cu destule”.

„Ţinând cont că s-a întâlnit de a doua zi cu italianul, de a doua zi până în ziua de ieri... socotiţi şi dumneavoastră” a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru.

Adrian Streinu Cercel a precizat că pacientul, un  bărbat de 25 de ani, nu lucrează într-un restaurant, aşa cum s-a spus iniţial, ci într-o hală cu metale. Italianul ar fi mers la şeful tânărului în hală şi aşa s-ar fi infectat. Distanţa dintre ei a fost de cel puţin trei metri.

„Medicii sunt stresaţi pentru că lucrează în nişte costume în care după 10 minute sunt lac de apa, si pentru că cei care dezvoltă gripa de sezon nu inteleg să stea acasă. Un pacient care are sintome de gripă vorbeşte cu medicul de familie, nu merge la spital, dacă are contact cu un bolnav de coronavirus anunţă autorităţile la 112”, a completat Streinu-Cercel.

„Nu este nevoie să ne schimbam modul de viaţă sau să ne alarmăm rudele din străinătate. Dacă persoane care intră in izolare una din persoane poate ieşi să meargă la cumpărături. Nu trebuie să aglomerăm nici spitalele, nici camerele de gardă”, a spus şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru. 

Autorităţile spun că medicii de familie trabuie să trimită românii la spital dacă este cazul.

99 de persoane sunt acum in carantina, iar 7174 in izolare voluntară la domiciliu.

Virusul adus din Italia

Virusul a fost adus în România de un italian în vârstă de 71 de ani, cu reşedinţa în oraşul Cattolica (regiunea Emilia Romagna din Italia).

Acesta s-a aflat în România în perioada 18-22 februarie, unde le-a vizitat pe rudele soţiei sale, care este româncă, şi a avut mai multe întâlniri de afaceri. 

Ştire în curs de actualizare.